Спец по WannaCry се призна за виновен в писане на вируси

Маркус Хътчинс се прослави в хакерската общност с неутрализирането на WannaCry през 2017 г. (източник: Markus Hutchins / Facebook)

Британският експерт по киберсигурност Маркус Хътчинс, който помогна да бъде неутрализирана глобалната атака с криптиращия вирус WannaCry през 2017 г., призна, че е създавал вредоносни програми, съобщи Ройтерс.

Хътчинс е съден в САЩ и вече се призна за виновен по две от десетте точки на обвинението. Правителството, от своя страна, се съгласи да отмени останалите осем пункта от обвинението към момента на постановяване на присъдата.

„Аз се признах за виновен по две обвинения, свързани с писането на злонамерен софтуер в годините преди моята кариера в сигурността“, заяви Маркус Хътчинс, известен още като MalwareTech.

Хътчинс се прослави в общността на хакерите през май 2017 г., когато помогна да бъде неутрализирана глобалната атака с рансъмуер WannaCry, която зарази стотици хиляди компютри и предизвика смущения в заводи, болници, магазини и училища в повече от 150 страни.

По-късно същата година Хътчинс беше арестуван в Лас Вегас с обвинение, че в периода 2014-2015 г. е създавал и продавал вредоносната програма Kronos, използвана за кражба на банкови акаунти. Той може да получи до пет години затвор за всяко от двете обвинения и да му бъде наложена голяма глоба.

Коментар