Търговската война: паника на пазара за редки метали

Редките метали, добивани от Китай, се използват във високотехнологични продукти от критично значение за националната сигурност на САЩ (снимка: CCO Public Domain)

Скрита заплаха за интересите на САЩ съзря американската медия CNBC в изявление на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) на Китай, което гласи, че правителството няма да позволи използване на продукти с редки метали във вреда на страната.

CNBC припомня, че наскоро президентът на Китай Си Дзинпин инспектира местната компания за добив на редки метали JL MAG Rare-Earth Co и предприятието за преработката им. Това, според американските журналисти, означава, че властите в Китай се готвят да забранят или ограничат доставките на ценна суровина за компании от САЩ.

В резултат на публикациите, в сряда на фондовите борси в Югоизточна Азия възникна лека паника. Акциите на компаниите за добив и преработване на редки метали започнаха да поскъпват.

Котировките на JL MAG Rare-Earth се покачиха с 10%, а ценните книжа на Innuovo Technology поскъпнаха с 9,95%. Една от малкото не-китайски компании за добив на редки метали, австралийската Lynas, увеличи пазарната си капитализация с над 10%.

Оборотът на САЩ с Китай в търговията с редки метали е относително неголям. Липсват точни данни, но се предполага, че САЩ внася годишно около 4000 тона от тези суровини, което се оценява на около $175 млн.

Проблемът е, че редките метали се използват във високотехнологични продукти, например в сферата на електрониката. Прекъсване на доставките на подобни метали ще доведе до проблеми в сектори, свързани с националната сигурност на САЩ.

Не за първи път Китай ограничава доставките на редки метали в отговор на политически-мотивирани действия на други държави. Това се случи, например, през 2010 г., когато Япония арестува капитана на китайски траулер.

Сценарий с натиск срещу САЩ чрез създаване на изкуствен дефицит на редки метали няма да е нещо ново. Според анализатори, редки метали има навсякъде – просто трябва да започне добивът им и така да се намали зависимостта от Китай.

В миналото САЩ добиваха редки метали, но под натиск за екологична безопасност от страна на обществото, тази дейност беше прекратена, припомнят анализаторите.

Коментари по темата: „Търговската война: паника на пазара за редки метали”

добавете коментар...

  1. фейкнюз

    4000 тона от тези суровини, което се оценява на около $175 млн.
    Тук списвача яко бърка или мерни единици, или ръфа нули като ябълки. Имигранти ли назначавате да ви пишат статиите.

  2. -

    редки метали не са навсякъде и не са неизчерпаеми, доста друдно и скъпо е при добива и създават екологични проблеми в процеса

Коментар