Теленор ще тества 5G още тази година

Главният изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг призова правителството и Регулатора да работят заедно за развитие на мобилния пазар в посока 5G (снимка: Теленор)

Заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технологията е подал операторът Теленор в Комисията за регулиране на съобщенията, съобщи на среща с медии Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на телекома.

Компанията планира да направи тест на новата технология след разрешение от Регулатора и да демонстрира приложението ѝ в различни области от реалния живот, стана ясно на срещата.

„Освен в пъти по-високата скорост и по-високия капацитет на мрежата, 5G ще даде  възможност за създаване на нови начини за комуникация, нови услуги и дори нови  бизнес модели”, каза Джейсън Кинг.

Според общите цели на ЕС за широколентов достъп още през 2020 г. всяка държава-членка трябва да има поне един град с цялостно/пълно 5G покритие, а до 2025  г. – 5G покритие във всички градове, както и по главните пътни артерии и железопътни линии.

В България вече са достигнати границите на възможностите на настоящите технологии и спектър. „За да продължим с развитието на мобилния пазар в страната,  трябва да обединим усилия с правителството и Регулатора да преодолеем заедно бариерите, които стоят пред нас”, подчерта Джейсън Кинг.

Сред основните предизвикателства пред телеком операторите в България са:

 • освобождаване на спектър и ефективното му използване;
 • значително намаляване на цените на спектъра;
 • съществено облекчаване на разрешителния режим за изграждане на телекомуникационно оборудване.

България все още се бави с освобождаването и разпределянето на спектър във всички честоти – ниски, средни и високи. А той е  жизненоважен за предлагане не  само на 5G-базирани услуги, но и за осигуряване на капацитет за висококачествена  и високоскоростна връзка и за покритие в отдалечени райони, изтъкнаха от телекома.

Нашата страна е единствената от ЕС, която не е освободила напълно спектъра за 4G в 800MHz. Другият нискочестотен спектър – този в 700 MHz e също частично  блокиран, а той е ключов за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение.  Същото е валидно и за 3,6GHz – свободният ресурс към момента не е достатъчен за нуждите на сектора.

В момента Теленор води дискусии с Министерство на транспорта и информационните технологии и съобщенията, с Комисията за регулиране на съобщенията и Министерство на  регионалното развитие и благоустройство. „Според всички нас,  оптимизирането на цените на радиочестотния спектър е важно условие за повече инвестиции в сектора на мобилните  комуникации, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността на страната”, каза Джейсън Кинг.

Според Михаела Калайджиева, главен директор „Корпоративна политика”, цените  на спектъра трябва да отразяват българските пазарни условия и да съответстват на средноевропейските нива. Към момента те са непропорционално високи. Така например, еднократната такса за използване на спектър в 800MHz е 2,5 пъти по-висока от средноевропейската, а годишната такса е двойно по-скъпа.

„Работим с КРС върху модел за определяне на икономически обосновани такси за необходимия спектър. Ако той бъде приложен, цените на честотите ще достигнат  средноевропейските нива, което ще ускори инвестициите в мобилната мрежа през 2020-2023 г., в това число и 5G. Подобна стъпка ще доведе до социално-икономически ползи за държавата и обществото”, допълни Калайджиева.

Още една пречка пред дигиталното бъдеще на България е режимът за изграждане и  подмяна на телеком оборудване. Според последния сравнителен анализ на GSMA, в  който се разглеждат строителните изисквания за мобилни мрежи в Европа, България  е сред малкото останали страни, в които е запазен сложният и бавен разрешителен  режим за технологично обновяване на базови станции.

В повечето държави това отдавна се прави без строителни разрешения. Последно  облекчения в тази посока бяха извършени в законодателствата на Сърбия, Румъния и Северна Македония, посочиха от Теленор.

Коментари по темата: „Теленор ще тества 5G още тази година”

добавете коментар...

 1. g

  не го щем, мерси

 2. Anonymous

  Telenor announces Danish 5G pilot using Nokia technology

 3. J

  и с какво оборудване ?? На Huawei ли ? 🙂

Коментар