Кой интернет браузър е най-добър?

Изборът на браузър е въпрос на навици в мрежата, сигурност и лични предпочитания (снимка: CCO Public Domain)

Изборът на интернет браузър много прилича на избора на кола за шофиране – той съответства на вкусовете и предпочитанията и може да има редица специфични екстри. От него обаче зависи какво ще е преживяването ни при сърфиране в мрежата.

Наскоро популярният технологичен сайт Komando.com проведе мащабна анкета сред потребителите си: какъв браузер ползват и най-вече защо. Изводите са интересни и доста показателни.

Популярен избор: Google Chrome

Google Chrome продължава да доминира в света на браузърите! 48% от анкетираните казват, че използват именно него.

Google първоначално разработи браузъра като по-бърз конкурент на Firefox и Internet Explorer, но скоро той засенчи и двата. Всъщност Chrome е безопасен, бърз браузър, който е съвместим с почти всяка страница в интернет. По-важното е, че дава достъп до лентата за търсене на Google в адресното поле, така че човек може да не посещава Google.com, ако иска да търси.

Chrome също така дава възможност на потребителите да се регистрират с профила си в Google, за да персонализират браузването. Това прави резултатите от търсенето им по-подходящи спрямо навиците им на сърфиране, улеснява отварянето на документи и споделянето на нещата по имейл.

За допълнително персонализиране могат да се инсталират разширения като калкулатор, модул за подписване на документи и Google преводач, например.

Браузърът обаче не е без своите недостатъци. Chrome е известен като ненаситен откъм компютърни ресурси. Той може драстично да забави компютъра, ако има повечко отворени раздели.

Най-важното може би е друго – ако профилът на човека в Google е свързан с браузъра му, това може бързо да се превърне в недостатък, най-вече от гледна точка на неприкосновеността на личния живот.

Избор за сигурност: Mozilla Firefox

Предшестващ Chrome с 6 години, Firefox беше най-добрият избор за интернет потребителите доста години. Браузърът на Mozilla е високо ценен от феновете и анализаторите, заради силния акцент върху личната неприкосновеност.

Например, Firefox започна да блокира „бисквитките” на трети страни по подразбиране и има експериментална функция, която автоматично ще уведомява потребителя, ако посети уебсайт, засегнат от пробив в защитата на данните.

Освен това режимът на дискретно сърфиране на браузъра може да блокира проследяването и събирането на лични данни, помагайки на потребителите да сърфират „на спокойствие”, без усещането, че са постоянно наблюдавани.

От гледна точка на скорост Firefox също е добър. Браузърът е по-лек от Chrome и може да зарежда някои уебсайтове даже по-бързо. Има също чудесна библиотека с разширения, която потребителите могат да изтеглят.

Едно нещо, което не се нрави на немалко потребители на „лисицата”, е потребителският му интерфейс. Мнозина предпочитат семплия дизайн на Chrome, което може да направи сърфирането в интернет по-удобно. Все пак, ако търсите сигурност, Firefox е най-добрият избор.

По подразбиране: Apple Safari и Microsoft Edge

„По подразбиране”, защото и двата браузъра се предлагат в пакет с новите компютри, т.е. идват по подразбиране. Safari е браузър на Apple, създаден да се възползва от оригиналната операционна система на компанията за бързина и ефективност.

Edge, от друга страна, играе подобна роля в сферата на PC-тата – бързо се отваря и работи в рамките на Windows 10.

И двата браузъра са популярни сред потребителите, но е трудно да се определи дали това е така, защото са предварително инсталирани, или защото са предпочитани пред другите. Нямат явни недостатъци, но и не разполагат с някои от функциите за сигурност и разширенията, налични в по-популярните браузъри.

Откъм скорост обаче и Edge, и Safari могат да спечелят пред „конкуренцията”. Когато става въпрос за време за стартиране и функции, приложенията са изключително леки и не товарят ресурсите на системата. Това е така, защото са част от операционните системи Mac и Windows – и са оптимизирани за добра работа в такава среда.

Почетна титла: Tor

Ако трябва да се препоръча браузър с особен фокус върху неприкосновеността на личния живот, то това навярно е Tor Browser. Той е един от най-добрите налични уеб браузъри за анонимно сърфиране. Толкова е надежден, че хората, живеещи в страни с репресивни правителства, често се обръщат към него заради нуждите си в интернет – инсталират го на USB флашки, за да го използват на обществени компютри, така че да избегнат проследяване.

Tor Browser работи на модифицирана версия на платформата на Firefox, така че много от предимствата на „лисицата” са налични и в този браузър. Е, няма ги много от разширенията и екстрите, типични за Firefox, и това е разбираемо.

Това, което човек може да очаква, е почти безпроблемно сърфиране в условията на пълна анонимност. Начинът, по който работи Tor, е чрез пренасочване на интернет трафика през редица анонимни сървъри в различни части на света.

Това затруднява тракерите, търсачките и дори правителствата да следят кой кой е и какво прави онлайн. Е, този акцент върху поверителността може да доведе и дотам, че някои уеб страници не се зареждат напълно.

И все пак, ако търсите най-безопасния и най-дискретен начин за сърфиране в мрежата, Tor би трябвало да е отговорът на задачата.

Ами мобилните браузъри?

Струва си да бъдат споменати и те. Когато става въпрос за мобилни браузъри, обикновено си представяме „минимизирани” версии на функциите, които са налични в браузерите за компютри.

Една от характеристиките, която набира популярност при почти всеки мобилен браузър, са споделените раздели (табове). Това означава, че потребителят може да сърфира на компютъра си, да затвори браузъра и да отвори този на телефона си – и да продължи оттам, където е спрял, затваряйки компютъра. Разделите, които се отварят, биват запазени на отделна страница – а Safari, Chrome и Firefox предлагат тази функция.

Естествено, Safari и Chrome са оптимизирани за съответните си устройства (iPhone и Android), така че е налице по-дълбока интеграция със самите операционни системи. Например, отварянето на активна връзка в приложението Mail на iPhone винаги ще отваря Safari – дори ако имате инсталиран Chrome.

В крайна сметка кой е най-добър?

Крайният избор наистина се свежда до това кой как използва интернет и колко цени защитата на личните си данни. Повечето съвременни уеб браузъри са солидни сами по себе си, като ефективността и скоростта са основните акценти, по които се различават. Опциите за поверителност за всеки браузър обаче не трябва да се пренебрегват.

Който търси бърз браузър с голяма гъвкавост и съвместимост, няма да сбърка със Chrome. Трябва обаче да е сигурен, че компютърната му система е достатъчно мощна, за да се справи с неговия глад за изчислителни ресурси.

Който търси балансиран избор, поставяйки акцент върху безопасността и поверителността, може да избере Firefox. Докато сърфира в мрежата, няма да усети забавяне на компютъра или недостиг на памет.

Който иска да остане напълно анонимен в интернет като в ранните дни на мрежата, може да се насочи към Tor – макар че той е лишен от някои от предимствата на Firefox, предлага допълнителни нива на защита.

Коментари по темата: „Кой интернет браузър е най-добър?”

добавете коментар...

  1. Jo

    Изказвам мнение от личен опит, което разбира се не налагам на никого:

    Chrome – няма смисъл от коментар – просто най-добрия (спайуер) на всички времена!

    Firefox беше доста по-гъвкав и сигурен браузър допреди няколко години. Сега за да го настроиш да ти работи както ти искаш, трябва да си скъсаш гъза от инсталация на куп добавки, които забавят работата му и го правят много по-несигурен. FF не можеш дори с един клик да си модифицираш zoom level-а, без да сложиш добавка, да не говорим за експорт/принт в pdf и т.н. Просто смехория!

    Tor е най-пропагандираната “сигурна” мрежа, която служи за ефективно следене на darknet трафика от някои агенции – перфектната шпионска мрежа!

    Opera е всичко, което Firefox не е и интересното е, че тази тенденция се задълбочава.

    Edge e бърз, но ме дразни това, че докато намериш downloads директорията, можеш да се изприщиш от безумни ровения в браузъра.

    Поздрави!

  2. djagi

    Изключително тъпа статия и напълно излишна в този си вид. Поне да беше обективна, а те са ползвали статистика и в крайна сметка са определили за най-добър Firefox, защото най-вероятно те са платили на сайта за “проучването”. Опера не присъства дори сред мобилните браузъри, което е направо абсурдно. Опера предлага много функции, които другите нямат, а изобщо не присъства в тази класация. По отношение на сигурността е много по-сигурна от Firefox, за който дори скоро се появи информация за сериозна уязвимост, а имат и наглостта да обмислят платена версия с блокиране на реклами… каква наглост само! Другите го правят много по-добре, дори без да се слага нищо допълнително – да, пак Опера. По-рано имаше други новини относно сигурността на Firefox, касаещ добавките. Тежък, тромав браузър. Почетната титла, видиш ли, пак отива при Firefox, но този път е Tor браузъра…

  3. Пешо

    @Blah: Не, не са. Те са Хромиум, и са без спайуера на Гугъл.

    Без спауера на Гугъл и някакви малки компанийки, които ни убеждават, че Гугъл е злодеят, а те нищо не следят и всичко правят за благото на народа. За нас 🙂
    Opera, Cent, Vivaldi, Srware Iron, Brave … и още много …

  4. Пешо

    @Пешо: Не, не са. Те са Хромиум, и са без спайуера на Гугъл.

    Без спауера на Гугъл и някакви малки компанийки, които ни убеждават, че Гугъл е злодеят, а те нищо не следят и всичко правят за благото на народа. За нас 🙂
    Opera, Cent, Vivaldi, Srware Iron, Brave … и още много …

  5. Иван

    Като се почне работа с цифрови сертификати, всеки работи с IE11, щото другите “хубави и модерни” браузъри не могат да се справят с тая работа.

  6. Anonymous

    Chromium

  7. Blah

    @Пешо: Не, не са. Те са Хромиум, и са без спайуера на Гугъл.

  8. Пешо

    Е тия всичките са си хром.

  9. Viktor

    Ами Opera и Vivaldi?

  10. Blah

    Нито дума за Brave?

Коментар