Файлова „бомба” убива всеки компютър

Файловите бомби не са вирус, но убиват компютъра, като претоварват процесора и паметта (илюстрация: CCO Public Domain)

Нов алгоритъм за компресиране на файлове позволява да се постигне коефициент на компресия от 28 милиона пъти. С подобна технология могат да се създават т.нар. файлови бомби, които изваждат от строя всеки компютър. Алгоритъмът е създаден от Дейвид Файфийлд, програмист и инженер, и принципно може да се използва както за добро, така и за лошо.

„Файловите бомби”, в частност, известни още като zip-бомби или „архиви на смъртта”, станаха популярни сред хакерите в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Това са специален вид злонамерени файлове, които не заразяват компютъра, но го деактивират, като препълват дисковото пространство и увеличават непосилно натоварването на процесора при разопаковане на архив с такъв файл.

Всички zip-бомби, съществували преди изобретението на Дейвид Файфийлд, имаха коефициент на компресия от 1032:1. Новият алгоритъм обаче позволява да бъде преодолян този лимит.

Конвенционалните zip-бомби използват рекурсивна декомпресия, като влагат zip файлове в zip файлове, за да получат допълнително 1032:1 компресионно съотношение с всеки нов слой. Нерекурсивният алгоритъм на Файфийлд работи на принципа на припокриване на файлове директно в един-единствен zip-контейнер, което му позволява да се обръща към „ядрото” компресирани данни в няколко файла и да не прави множество копия на архива.

Файфийлд демонстрира работата на алгоритъма си с три примерни бомби, като на сайта си – bamsoftware.com/hacks/zipbomb – е публикувал подробно описание за конструиране на zip-архива. И докато първата от тях е фатална само за остарели компютри, останалите две със сигурност ще претоварят всички съществуващи компютри и по-голяма част от днешните сървъри.

Първата файлова бомба на Файфийлд има обем само 42 KB (килобайта), а след разархивиране се увеличава до 5,5 GB (гигабайта). Тук опасността се крие в увеличеното натоварване на процесора, тъй като свободни 5,5 GB има почти на всеки компютър днес.

Втората zip-бомба е по-опасна – изглежда като безобиден файл от 10 MB (мегабайта), който при разопаковане се увеличава до 281 TB (терабайта). Подобно дисково пространство няма нито един домашен или офис компютър.

Третата бомба на Файфийлд „тежи” само 46 MB и също не изглежда опасна, докато не бъде разопакована, за да се превърне в чудовище с обем 4,5 петабайта (PB) или 4608 TB. Справянето с такъв тип бомба е невъзможна задача за много от съвременните суперкомпютри.

Коментари по темата: „Файлова „бомба” убива всеки компютър”

добавете коментар...

  1. Борис

    Moят TCMD си прави проверка и ми се оплаква предварително, ако не му стига мястото

  2. Anonymous

    Рестартирай и ще се оправи… Ама аз не съм сейвнал…

  3. ха

    Всъщност колко файлове ще се получат в последствие? Иначе справянето става много лесно, като процеса на разархивиране се убива от task манажера.

  4. Anonymous

    46 MB – разопакована, за да се превърне в чудовище с обем 4,5 петабайта (PB) или 4608 TB

    4,608,000,000/46 = 100 милиона

  5. Anonymous

    42 KB, а след разархивиране се увеличава до 5,5 GB (гигабайта)
    5,500,000/42= 130,000 :1 компресия

    10 MB a при разопаковане се увеличава до 281 TB (терабайта)
    (281*1000*1000)/10= 28 милиона :1 компресия

Коментар