Windows вече не е „крайъгълен камък” за Microsoft

Напредъкът не може да бъде спрян и Windows, в духа на времето, се превръща в известен смисъл в облачна услуга (снимка: Microsoft)

В неотдавнашен доклад, представен от Microsoft пред Комисията за ценни книжа и борси, Windows вече не се нарича „крайъгълен камък”. Това означава ли само признаване на факта, че други продукти са по-важни за компанията от финансова гледна точка, или нещо повече?

На 1 август Microsoft представи в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ годишния доклад за резултатите от фискалната 2019 година, приключила на 30 юни. Този документ съдържа пълен преглед на позициите на компанията и се представя в Комисията в рамките на 90 дни след края на финансовата година.

Регулярният доклад привлече вниманието с факта, че Windows 10 вече не се нарича „крайъгълен камък” в бизнеса на Microsoft. Първи това забеляза GeekWire, припомняйки, че във всички предишни години операционната система винаги е определяна като „крайъгълен камък”. Именно тя беше „основата за сигурно, модерно работно място”, „стимул за иновации” и т.н., и т.н.

Тази година операционната система Windows е част от стратегия, която комбинира самата ОС, Office и устройства, като същевременно играе „критична роля” в развитието на облачния бизнес на Microsoft. Звучи впечатляващо, но не все пак не е „крайъгълън камък”.

Подобна промяна не е изненадваща. Ако погледнем динамиката на приходите на компанията по продуктови групи, ще видим, че продажбите на Windows растат по-бавно, отколкото във всяка друго направление, отбелязва GeekWire. Следователно фактът, че Windows постепенно избледнява на заден план, не е изненадващ.

Програмата за милиард инсталации в рамките на две години не беше изпълнена, а продажбите през 2019 г. възлизат на 4% от общите приходи, или 20,4 млрд. долара. В същото време бизнесът със сървърен софтуер и облачни услуги формира 24%, достигайки 32 милиарда долара, като изпревари продажбите на Office продукти и свързани облачни услуги.

Фактът, че през март миналата година при реорганизация звеното, ангажирано с разработване на Windows, престана да бъде самостоятелно и ветеранът Тери Майърсън, който ръководеше работата по операционната система от 2013 г., напусна компанията, също се счита за доказателство за намаляващото значението на Windows в бизнеса на Microsoft.

Мненията на експертите за това до какво ще доведе новата позиция на Windows са разделени. Някои казват, че Windows все още е технологичната основа на целия стек от продукти на Microsoft, включително и на облака, и загубата на нейния приоритет ще има значително влияние върху плановете на клиентите.

Други твърдят, че Windows все още е съществена част от бизнеса на Microsoft и ще остане един от най-важните продукти на компанията. Напредъкът обаче не може да бъде спрян и Windows, в духа на времето, се превръща в известен смисъл в облачна услуга, а платформата за интернет на нещата Azure Sphere стъпи на Linux.

От финансова гледна точка проблемите с продажбите на Windows се компенсират от успеха на Microsoft в бизнеса с облачни продукти и услуги, така че акциите на компанията вървят добре, добавяйки значителна стойност през последната година. В края на юли историческият максимум дори беше подобрен – цената на акциите за известно време надхвърли 141 долара, а Microsoft отново се превърна в най-скъпата компания в света.

Коментар