Конвенционален самолет става лесно безпилотен

Лек самолет Cessna 206 бе преобразуван успешно в безпилотен с помощта на системата ROBOpilot (снимка: AFResearchLab видео)

Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили на САЩ извърши първите изпитания на системата ROBOpilot, с които леки самолети могат бързо да бъдат превърнати в безпилотни летателни апарати.

Системата се инсталира в пилотската кабина и по-точно в конструкцията на седалките, като може бързо да се демонтира. Тя включва редица задействащи механизми, които се свързват към органите за управление, включително кормилото на самолета.

За да чете показанията на приборите, ROBOpilot използва няколко камери с машинно зрение. Освен това са налични GPS приемник и инерционен измервателен блок.

Към момента не са известни други подробности за системата. Но според разработчиците, ROBOpilot осигурява автономно излитане, полет и кацане на самолета.

Тестове на системата, инсталирана на лек самолет Cessna 206, са проведени в началото на август в Юта. Самолетът останал във въздуха два часа, след което кацнал.

Съдейки по видеото, публикувано в YouTube, кацането не е много точно, но въпреки това самолетът не получава видими щети.

Хеликоптерите също могат да бъдат оборудвани с аналогични на ROBOpilot системи, превръщайки се в дронове. Така например, през 2016 г. американската компания Sikorsky успешно завърши първата фаза на изпитания на системата за преобразуване на хеликоптери Matrix.

По време на тестовете на хеликоптера SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft), създаден на базата на цивилния хеликоптер S-76, пилотите в кабината контролират машината с помощта на таблет, без да докосват стандартните лостове за управление. В същото време излитането и кацането са извършени в напълно автономен режим.

Коментари по темата: „Конвенционален самолет става лесно безпилотен”

добавете коментар...

  1. flashko

    Супер! Терористите много ще му се зарадват. Пък и тях проблемите с кацането хич не ги бъркат.

Коментар