Умната чешма, за която никой не се сети досега

Въпреки подобренията, чешмите все още не помагат особено за пестенето на вода (снимка: CCO Public Domain)

Умно осветление, умни климатици, умни бойлери – домашните уреди добиват все повече възможности за управление онлайн и за адаптиране към рутината на своите собственици. Никой обаче дума не издумва за кранчетата на чешмите, на които мием ръцете си, чиниите си, вещите си.

Въпреки технологичните подобрения като например аерирането на водния поток и регулирането на температурата, чешмите не помагат особено за пестенето на вода. А то става все по-важно с всеки следващ ден. Един специалист от Станфорд обаче доказа преди дни, че една умна чешма може да намали потреблението на вода с 26%!

Алгоритъмът „Джоу“

Скрит от участниците в изследването си, Уилям Джоу – специалист по машиностроене от Университета в Станфорд – провежда експеримент, с който да разбере какъв принос би имала една умна чешма в дома. Идеята му е за създаването на смесител, който се адаптира към личните стилове на измиване на всеки човек, за да му помогне да намали използването на вода.

Кранче с интелект, близък до този на специалиста по машиностроене, все още не съществува, отбелязва TechXplore. Но какво би могло да постигне то – това става ясно от опита, който Джоу провежда с три групи доброволци. Участниците трябва да измият набор от мръсни чинии – три пъти. Джоу остава скрит и тайно контролира температурата и силата на струята по време на второто измиване – по начин, по който това би правил евентуален алгоритъм за смарт-чешма.

При намесата на Джоу участниците в опита използват около 26 процента по-малко вода в сравнение с първото измиване. Тази промяна в използването на водата се случва без участниците да знаят, че експериментът, в който участват, е именно за пестене на водата. Още по-интересно е, че при третото измиване, при което няма намеса от страна на Джоу, участниците използват 10% по-малко вода в сравнение с първото миене.

„Пестенето на водата е особено уместно предвид местоположението ни – в Калифорния“, казва Саманта Болье, студентка и съавтор на доклада за експеримента. „Искахме да разберем и дали навиците на хората са „регулируеми“; дали взаимодействието с този кран може да промени начина, по който хората взаимодействат с кранчето. Резултатите, които открихме, показват, че това е възможно.“

Но как?

За да създаде ситуация, в която хората биха се доверили на чешма, която взема решения заедно с тях, Джу внимателно наблюдава стиловете на миене на участниците по време на първия им цикъл на почистване. Така той добива информация какво може да се промени при втория опит.

„Подобно на алгоритъм се опитвам да използвам тази информация, за да разуча техния стил и потребителско поведение, за да видя дали мога да им помогна да използват по-малко вода, без това да ги смущава,“ казва Джоу.

След проучването 96 процента от участниците, взаимодействали с предполагаемата „интелигентната мивка“ споделят, че вярват, че има потенциал в умнитее чешми, които пестят вода. Много от участниците дори изразяват желание да си купят такъв продукт. Те искат да научат повече за системата, за алгоритъма, за това как работи – без да са наясно, че подобен продукт все още не съществува в действителност.

Без съмнение резултатите по отношение пестенето на вода са впечатляващи. Но изследователите се оказват особено впечатлени от това как подобно кратко взаимодействие с функцията „автономна мивка“ променя самите навици на участниците – тяхното потребление на вода.

„Ние дори не планирахме да направим тази трета стъпка – до много късен етап от изследването, когато вече бяхме започнали пилотните експерименти“, казва Ерин МакДоналд, главен асистент в катедрата по инженерна механика в университета. „Никога нямаше да ми хрумне, че дори само един досег с „алгоритъма Джоу“ ще подтикне хората да мият чиниите си по различен начин“.

Мивката на бъдещето

Изследователите си представят бъдеще, в което болничните умивалници ще насърчават медицинските работници да си мият ръцете правилно, а нашите лични предпочитания за къпане ще могат да бъдат прехвърляни в хотелите и къщите за гости, които посещаваме. Училищата и местните власти ще могат да пестят вода в сградите и учрежденията, които управляват. Чрез някои допълнителни функции умната мивка на бъдещето ще може дори да открива течове.

Разбира се, създаването на тази мивка ще изисква доста работа. В допълнение към изкуствения интелект ще са нужни сензори, които биха могли да разграничават потребителите и сценариите – да разпознават кога се мие леген, кога вилица и кога – ръце. Все пак изследователите са оптимисти, че проучвания като тяхното биха могли да поставят основата на бъдещите умни смесители.

Коментари по темата: „Умната чешма, за която никой не се сети досега”

добавете коментар...

  1. AnonyCat

    За тия, дето не им пука за риска от наводнение да напомним на какво биват лепени етикетите “smart” – “умни”. Точно така. За най-калпавото, дето трябва да се пробута на масата хора, достатъчно глупави за да вярват сляпо на някой друг, дето да добросъвестно да мисли вместо тях без даже да проверят и самия него/нея.

    10 години след въвеждането на технологията тя може и да достигне някаква зрялост, но ще се разбере най-сигурно по махането на “smart” от названието. 🙂

  2. Фофу

    Не може и на корем да се твърдят глупости. Ако е статия за някакъв напредък в медицината (западен такъв, то източен освен за оръжия друго няма) или за някаква помощ към трететия свят веднага отварят гагите, че видиш ли мръсните западни капиталисте така, ама то е иначе, искат да разработват гентични оръжия да довършват бедните и беззащитните.

    Сега пък ги размножавали. Е, много сте гъвкави. И на всеки километър.

    Цел – е повтарям се, но нали като не можем да сме им на нивото да ги плюем демонизираме и каквото още се сетиш. Само за да не се пренасочи вниманието към нас, че некъдърниците дето освен оръжия, заплахи и да крадем чужди технологии долкото можем, сме ние и друго друго не можем да правим.

  3. Димитър Иванов

    От една страна Фофу е прав. Не може така, всяка по-странна технология, което води до прогрес, до спестяване на ресурси и т.н. да се оплюва на корем!
    От друга страна обаче до голяма степен смятам, че в коментарите по-долу има много повече смисъл отколкото да се пише – леле каква яка нова джада, дай да съм модерен и да си я купя, за да се фукам или да си мисля, че това е супер важно, докато наистина има други огромни, хора ОГРОМНИ влияния върху природата и качеството на живот на нормалния човек. И това са точно тези дето се множат безогледно, и лежат на социални помощи, кражби и си правят каквото си искат, да речем 1 човек гори разни боклуци! Той на година замърсяват и хаби ресурси много повече от цял блок спестители и умни хора с най-умните си джаджи.
    Да прогреса е важен, нека всички го подкрепями и да сме позитивни към него тук, но нека не игнорираме останало, а?

  4. Пит

    Фофу, тъжно е че тези коментари са в специализиран сайт, а не в някой жълт вестник…

  5. Фофу

    Браво на коментиращите. Точно така, всяка статия която показва, че има хора с грижа за природата трябва да бъде оплюта.

    Или както се знае отдавна – Като не можем да сме им на нивото, дай да ги оплюем.

  6. Той

    Скоро ще има и умни помпи за въздух за европеидното население, както и храна от хлебарки, а черното и жълтото ще продължават да се множат безконтролно.

  7. Anonymous

    * изперкали

  8. Anonymous

    Тази статия виц ли е или всички вече са изпращали?

Коментар