Хората се чувствали по-млади от допира с технологиите

84% от анкетираните в проучване на Lenovo казват, че технологиите им позволяват да подобрят живота си като цяло (снимка: CCO Public Domain)

Съвременните технологии помагат на хората да се чувстват по-млади, по-здрави и по-силно свързани с другите емоционално. До този извод стига проучване, проведено от Lenovo в САЩ, Мексико, Бразилия, Китай, Индия, Япония, Великобритания, Германия, Франция и Италия с участието на 15 226 души на възраст 18 или повече години.

Данните сочат, че 40% от анкетираните по целия свят се чувстват „много” или „донякъде” по-млади, благодарение на модерните технологии. Средно хората се чувстват с 11 години по-млади.

Едно от обясненията за това усещане е фактът, че технологиите улесняват поддържането на връзка с членовете на семейството и приятелите, като стеснява разликата между поколенията.

Възможността да се справят с компютри, мобилни устройства и умни домашни уреди повишава самочувствието на по-възрастните хора и им дава увереност и усещане, че са в крак с времето.

Оценявайки напредъка в тази област през последните 20 години, 65% от анкетираните казват, че светът се „подобрява”, а 75% споделят, че технологиите подобряват способността им да поддържат връзка със семейството и приятелите, които живеят далеч от тях.

Проучването установява също, че технологиите помагат за психичното здраве на родителите. 78% от работещите родители по целия свят казват, че съвременните технологии им помагат да почувстват по-силно емоционалната връзка с децата. Освен това за родителите е по-лесно да бъдат уверени в безопасността на децата.

Участниците в проучването смятат, че смарт устройствата подобряват цялостното им здраве. Освен това 84% твърдят, че технологиите им позволяват да подобрят живота си като цяло.

Един от аспектите на подобрението е спестяването на време. В Съединените щати 39% от анкетираните смятат, че умните устройства им спестяват поне половин час на ден, помагайки им да направят нещо по-бързо. Дори повече са (47%) са онези, които вярват, че компютрите и умните домашни устройства повишават тяхната ефективност.

Повече от две трети от анкетираните споделят, че са оптимисти за бъдещето на технологиите и тяхната роля в живота и обществото, сочат още резултатите от глобалното проучване.

Коментар