Gigabyte обяви семейство сървъри на база AMD EPYC 7002

Gigabyte разработва пълна гама сървърни системи с процесори AMD EPYC (снимка: Gigabyte)

Gigabyte, ключов партньор в извеждането на процесорите AMD EPYC на пазара, е в първата вълна производители на сървъри, които пуснаха модели с новия AMD EPYC 7002. Новите системи на Gigabyte ще предложат на клиентите високи изчислителни и входно-изходни възможности за съвременните информационни центрове, HPC и облачни среди.

Gigabyte и AMD: силни партньори за EPYC

Винаги в челото на иновациите, Gigabyte вижда потенциала на 1-вото поколение AMD EPYC още преди да излезе на пазара през 2017 г. и през следващите две години разработва пълна гама сървърни системи с тази фамилия процесори – общо 18 модела сървъри и дънни платки.

Gigabyte се опира на своя солиден опит с 1-вото поколение EPYC и сега е готова с общо 28 системи, базирани на 2-рото поколение AMD EPYC процесори, които планира да пусне към края на 2019 г. – почти двойно повече от моделите с първото поколение чипове.

Процесорите AMD EPYC 7002 серия

Новите процесори AMD EPYC 7002 серия са първите в света x86 сървърни чипове, изработени по 7-нм технология. Снабдени с 8 до 64 „Zen 2” ядра, AMD EPYC процесорите от 2-ро поколение са готови за PCIe 4.0 системи с два пъти по-висока входно-изходна пропускателна способност от PCIe Gen 3.0, и позволяват да се интегрира следващото поколение периферия като високоскоростни мрежови карти, ултрабързи SSD и други.

Второто поколение EPYC поддържа и по-бързи DDR4 канали за използване на памети до 3200 MHz. Процесорите AMD EPYC 7002 серия се очаква да осигурят до два пъти по-висока производителност на цокъл и до 4 пъти повече FLOPS (операции с плаваща запетая в секунда) спрямо AMD EPYC 7001 серия.

(снимка: Gigabyte)

Сървърни системи Gigabyte с AMD EPYC 7002 серия

Gigabyte ще пусне на пазара една от най-пълните сървърни продуктови линии с процесорите AMD EPYC 7002 серия, сред които:

  • R-серия ракмаунт сървъри – общоцелеви сървъри за вграждане в шкаф с форм-фактор 1U и 2U, предлагащи възможно най-добър баланс между изчислителни възможности, памет, сторидж и разширяемост.
  • H-серия 2U 4-модулни сървъри с висока плътност – обединява 4 „hot-pluggable” (изваждане/поставяне без изключване) модули в 2U шаси за екстремна CPU изчислителна плътност за HPC или облачни изчислителни среди.
  • G-серия GPU сървъри – 1U, 2U или 4U системи с водеща в индустрията GPU плътност, възможна заради отличния термичен и механичен дизайн на системите. Те са предназначени за инсталации за изкуствен интелект, машинно самообучение, подаване на поточно видео и др.

(снимка: Gigabyte)

Gigabyte ще пуска своята пълна продуктова гама сървъри с AMD EPYC 7002 процесорите на няколко вълни до края на 2019 г. Представители на първата вълна са следните системи:

Тези системи позволяват да се закупува само това, което е нужно за поддръжка на изискванията на бизнес приложенията, с големи възможности за надграждане и производителност, достъпна преди само с двупроцесорни модели. Gigabyte R152 и R272 системите предлагат безкомпромисни еднопроцесорни решения с до 64 ядра и 128 нишки, до 2TB DDR4 памет в 16 слота и разнообразие от 2,5” или 3,5” NVMe/SATA/SAS сторидж устройства. За системните интегратори компанията предлага Gigabyte MZ32-AR0 дънна платка – основата на сървърните серии R152 и R272.

Сървърните системи на Gigabyte от сериите R182/R282 използват по два процесора EPYC 2-ро поколение за до 128 ядра и 256 нишки на система. Те разполагат с 32 DIMM слота за до 4TB DDR4 памет и възможности за различни комбинации от NVMe и SATA/SAS сторидж конфигурации, PCIe Gen 4.0 разширителни слотове, включително OCP 3.0 слот. Двупроцесорните сървъри за монтиране в шкаф са идеални за софтуерно-дефинирани и виртуализирани инфраструктури и поддръжка на приложения, нуждаещи се от висока производителност като анализ на бази данни или мащабни, високопродуктивни сторидж масиви.

4-модулните 2U сървъри от Н-серия на Gigabyte с AMD EPYC са получили досега широка популярност и одобрение в индустрията. Според изданието Serve The Home, те просто са „…въздушно-охлажданите AMD EPYC платформи с възможно най-висока плътност на пазара. Използвайки 2U4N шасито с 8xEPYC Rome CPU и място за още мрежови компоненти, могат да се изградят системи с до 10240 ядра и 20480 нишки в 40U шкафово пространство…”.

Освен че се отличават с висока плътност, Н-серията сървъри на Gigabyte помагат да се намали сериозно общата стойност на притежание (TCO). Например, шасито е със споделени охладители и захранвания с цел намаляване консумацията на енергия и облекчаване на поддръжката, и включва характеристики като СМС модул (контролер за управление на шасито) за опростяване на управлението и намаляване на окабеляването за всичките 4 модула. Предимствата са ясни – системите Gigabyte H-серия осигуряват практически идентична производителност на четири броя 1U сървъри, като намаляват използваното шкафово пространство с 50%, консумацията на енергия – с 4%, броя на захранванията – със 75% и броя на основните кабели за захранване/1GbE/управление с 56% (7 v. 16.).

(снимка: Gigabyte)

Лесни и мощни инструменти за управление

Всички Gigabyte сървъри с AMD EPYC процесори разполагат с AMI MegaRAC SP-X – уеб-базирана платформа за BMC (baseboard management controller) управление на сървърите с лесен за използване графичен потребителски интерфейс. BMC решението за управление на Gigabyte е интересно и с това, че предоставя HTML5-базиран iKVM клиент за отдалечено управление като стандартна функция, без необходимост от закупуване на допълнителен лоценз.

Достъпна за безплатно изтегляне е също GSM (Gigabyte Server Management) платформата за отдалечено управление на множество сървъри на Gigabyte, съвместима с IPMI или Redfish интерфейси за връзка. GSM включва настолно и мобилно приложение, както и плъгин за VMware vCenter.

Сървърните решения на Gigabyte се предлагат у нас от дистрибутора SG-Computers Engineering ООД. На сайта на компанията е достъпна допълнителна информация за актуалните предложения на Gigabyte.

Коментар