Лорън Джарет: Лидерите трябва да насърчават жените в ИТ

Ролята на лидерите е да създадат такава среда, че хората да се почувстват въодушевени да покажат най-доброто от себе си, казва Лорън Джарет (снимка: Рада Станева)

Ролята и мястото на жените в ИТ сферата, науката, технологиите, инженерните дисциплини и математиката бе една от широко застъпените теми на тазгодишното издание на конференцията DevReach, организирана от софтуерната компания Progress. Водещото събитие за разработчици в Централна и Източна Европа е с разширена програма и се провежда от 20 до 24 октомври в София.

Лорън Джарет,  генерален мениджър „Продукти за разработчици” в Progress, гост-лектор на семинара „Empower Women @ DevReach”, говори за мотивацията си при избора на професионален път, за предизвикателствата пред жените-лидери в технологичната сфера и за работата си с колегите от българския офис на компанията.

За Лорън се оказва напълно естествено да се насочи към работа в технологичната сфера, защото такава е била семейната традиция. Нейната майка е предприемач – тя основала фирма за подбор на специалисти за технологичната сфера, вкл. автори на техническа документация, инструктори, разработчици и др. Занимавала се тази дейност в продължение на 30 години.

„А по-голямата ми сестра е софтуерен инженер, така че те двете зададоха ролевия модел, който определи избора ми на професионален път. Следвах семейната традиция”, припомня си с усмивка Лорън. През лятото тя стажувала в софтуерни компании, а после завършила и колеж с технологична насоченост. Започва кариерата си с разработване на приложения, свързани с инвестиции.

В средата на 90-те години Лорън бързо осъзнава, че технологиите променят света фундаментално. „Тогава бях на кръстопът, за мен въпросът беше дали да стана инженер ли да избера друга посока. Развитието на технологиите силно ме впечатли с начина, по който те влияят на компаниите. По онова време много силно исках да разбера какво е влиянието на технологиите върху бизнеса и как те могат да променят индустриите”, спомня си Лорън.

Затова тя избира да започне работа като консултант по интернет стратегии. През 90-те години на миналия век това означавало да се определи как с навлизането на интернет се променят бизнес моделите и стратегиите, как интернет средата влияе на печалбите. Ето защо Лорън  завършва и бизнес училище, а веднага след дипломирането си работи и по разработването на технологични стратегии за софтуерна компания. Придобива  опит в продуктовия мениджмънт, продуктовия маркетинг и продажбите.

Не след дълго получава и предложение за първата си мениджърска позиция, която съчетава продуктовия маркетинг и мениджмънт. Това се случва точно по времето, когато маркетингът претърпява значителна промяна поради навлизането на цифровите технологии и развитието на базите данни. В продължение на 12 години Лорън Джарет работи като главен маркетинг мениджър. Понастоящем от две години и половина е генерален мениджър „Продукти за разработчици” в Progress.

За годините на работа в технологичната сфера Лорън забелязва, че не са много ролевите модели, които жените в ИТ бизнеса могат да следват, просто защото не са много жените-лидери и в бизнеса, и в технологиите. Досегашният й професионален опит я е научил, че не е необходимо да се стремиш да изглеждаш, да мислиш, действаш и говориш по начина, по който го правят другите. Тя е убедена, че всеки сам трябва да открие своя уникален подход. „За мен най-важното, което научих досега, е да приемам факта, че съм различна, че всеки е различен и върши нещата  по различен начин. Не се страхувайте да бъдете различни!”

Макар че напоследък се наблюдава промяна, засега няма много жени в ИТ и научната сфера (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Що се отнася до лидерството, за да се изгради един човек като добър лидер,на първо място трябва да е наясно със собствените си слаби и силни страни. Целта е да да развие силните си страни и да се обгради с хора, които да го допълват с качествата си по оптимален начин.

„А когато съберете правилния екип, можете да създадете такива среда и култура, където хората получават възможността самостоятелно да решават проблемите; да чувстват, че със своята работа могат да променят света и че тя има значение, да се вълнуват от работата си. И когато хората усещат това, те дават най-доброто от себе си всеки ден. В това се състои ролята на добрия лидер – да създаде среда, която да е успешна и ползотворна, да знае как да разбира и мотивира хората си. Да търси различните мнения в екипа, а в края на деня да има готово решение”, казва Лорън.

Разбира се, съществуват някои културни различия в офисите на компанията в Бостън, България, Австралия и Великобритания – като навсякъде в компаниите по света. Според Лорън, ключът към успешната работа с екипите в отделните страни е да се създаде такава среда, която да мотивира хората. „Хората тук обичат работата си, защото знаят, че всеки ден създават нещо страхотно. Затова търсим хора, които обичат да работят в екип, да се мотивират взаимно”, разказа Лорън.

И макар технологиите и науката да се развиват все по-динамично, засега няма много жени в ИТ и научната сфера. Макар да се наблюдава промяна и напредък, все още трябва да бъде извървян дълъг път в тази посока. Лорън дава препоръка какво трябва да направят организациите, за да насърчат жените да се реализират в технологичната сфера. Според нея, именно тук е ролята на лидерите в дадена организация, които би трябвало да насърчават младите жени и момичетата да се вдъхновяват от успешните примери.

„Важно е лидерите да знаят какъв процент са жените в организацията, колко от тях са в техническите екипи, процентът на жените на водещи мениджърски позиции и т.н. Но много по-важно е културното включване, т.е. да се обръща внимание на идеите на всеки един и всеки да знае, че идеите му имат значение. По този начин хората ще усещат, че имат принос и ще дават най-доброто от себе си. И точно това трябва да се насърчава, още от процеса по определянето на критериите при назначаване на хората, при описанието на работата и начините за привличане на различни специалисти. Трябва да сме сигурни, че ползваме най-добрите практики в подбора на специалистите. Ето защо за нас е важно да поддържаме диалог и да ползваме най-добрите модели. В Progress, например, имаме примери за забележителни жени-лидери и инженери в офиса ни в София”, сподели Лорън.

Проучвания показват, че когато в една компания има баланс между работещите мъже и жени, тя  показва по-голяма стабилност и е по-успешна. Затова Лорън се съгласява, че ключовата дума тук е баланс. „ Трябва да сме наясно, че не само жените, но и мъжете също имат семейства. Хората, които се грижат за семейства, трябва да имат възможност да правят кариера и да израстват в света на бизнеса. Затова е особено важно да се определи каква трябва да е културата в организацията, каква да е политиката й, за да могат хората – независимо дали са мъже или жени, да работят, но и да имат време и за семействата си. Работодателите трябва да са наясно с това и да прилагат гъвкава политика и такава култура на работната среда, така че мъжете да не работят толкова много, че да не могат да виждат децата си, а жените да си стоят вкъщи”.

Лорън е на мнение, че семинари като организирания в софийският офис на Progress по темата за участието на жените в ИТ и ролята им на лидери са особено вдъхновяващи. „Всеки път, когато хората се събират на такива събития, те си споделят лични истории и говорят за своите слаби места. Всички ние сме хора и имаме слабости, а за това трябва да се говори, защото по този начин жените, особено младите, разбират, че има такива неща като „синдром на самозванеца”, за който говори моята колежка Сара Фаац.  Става дума за случаите, когато хората са достатъчно квалифицирани, но им липсва увереност. Това са теми, по които трябва да се говори, за да могат жените още в началото на кариерата си да разберат за проблемите и да добият увереност”, смята Лорън.

След приключване на семинара доста жени са споделили, че са се почувствали вдъхновени и по-уверени. Затова, според Лорън, диалогът е особено важен – хората да разберат, че са способни да се справят с предизвикателствата.

Известно е, че като цяло мъжете се склонни да поемат повече рискове. Когато търсят работа, ако отговарят на около 60 от изискванията, мъжете са уверени, че ще се справят. Докато жените не са така уверени, когато трябва да се заемат с нова работа; дори да са по-квалифицирани, им липсва самоувереност и не се смятат за подготвени за предизвикателството.

„Според мен основната ни задача е да покажем на жените и да ги научим как да се почувстват по-уверени, когато се налага да поемат рискове. Едно от най-важните неща, което научих от работата си, беше да поемам рискове. Да казвам „да” на възможностите и да показвам какво мога. Като се поемат рискове, се трупа опит. А за младите жени е особено важно да бъдат насърчени да поемат рискове. Сегашното поколение притежава повече увереност, то имат усещането, че заслужава повече, че активно се бори за повече възможности”, казва Лорън.

В заключение тя сподели, че екипът на Progress в София е невероятен. „Тук хората притежават талант като инженери, разработчици, но и като маркетинг и търговски специалисти. Обичам компанията, хората в компанията, харесвам технологиите, които разработваме. Тук, в София, работим заедно с чудесни хора и специалисти, които допринасят за развитието на компанията като цяло”.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Лорън Джарет: Лидерите трябва да насърчават жените в ИТ”

добавете коментар...

  1. Хмм

    Гледам снимките в статията – предимно мъже. Пускаме обява за работа във фирмата – предимно мъже. Ми на сила ли да хвана някоя жена от улицата? Във фирмата сме около 50:50, но от програмистите все пак повечето са мъже… Съжалявам. Не дискриминирам, но просто такъв избор има.

Коментар