Google обяви отворен проект за сигурни чипове

Google призова технологичните компании да разработват сигури чипове с отворени спецификации
(снимка: CCO Public Domain)

Google даде старт на проекта OpenTitan за създаване на сигурни чипове за потребителски устройства и оборудване за центрове за данни. Интернет гигантът призова технологичните компании да разработват чипове с отворени спецификации и доверие („root-of-trust”).

Концепцията предполага наличие на специален модул, който предотвратява хакването. Например, във флагманските смартфони Google Pixel 4 тази роля се играе от микроконтролера Titan M – миниатюрен процесор, който проверява целостта на фърмуера на устройствата всеки път, когато се включват.

Идеята на OpenTitan е, че софтуерът може да работи на проверени компоненти, които използват оторизиран и проверяем код. Това ще позволи зареждане на устройствата с правилния фърмуер, ще предостави уникален криптографски идентификатор за потвърждаване на сървъра или устройството, защита на чувствителни данни като ключове за криптиране дори от хора с физически достъп до устройството.

Google казва, че технологията, изградена с OpenTitan, ще бъде „полезна за производителите на чипове, доставчиците на платформи и организациите за сигурност, които искат да подобрят своята инфраструктура”.

Коментари по темата: „Google обяви отворен проект за сигурни чипове”

добавете коментар...

  1. ха

    Доколкото разбирам целта им е да предпазят устройствата от разблокиране. Нещо, което подобрява сигурността, но пък разблокирането устройства подобряват значително гъвкавостта си!

  2. backInTheDays

    Едно време бих повярвал на гугъл, но вече не :\
    Откакто интернета е масов, БЪРЗ, и е препълнено с камери и микрофони, всичко се следи!

Коментар