Грийнспан: Банките нямат нужда от цифрови валути

Финансовите експерти не са единодушни по въпроса дали банките трябва да издават цифрови валути
(снимка: CCO Public Domain)

Централните банки не се нуждаят от издаване на цифрови валути, заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан във вторник, в речта си по време на годишната конференция на китайското финансово списание Caijing.

Грийнспан подчерта, че националните валути се поддържат от всички финансови ресурси на страната – суверенен кредит, който никоя друга организация не може да предложи. Фундаменталният държавен кредит на Съединените щати далеч надхвърля онова, което Facebook може да си представи, добави финансистът.

Цифровите валути привлякоха световното внимание през 2017 г., когато цената на биткойн нарасна от няколкостотин до почти 20 000 долара. Много привърженици на блокчейн технологията, която стои в основата на биткойн, посочват като ​​едно от основните й предимства използването на децентрализирана система, която изключва контрола от централните държавни органи.

Но по отношение на пускането на цифрови валути от банките, мненията на експерти са разделени. Така например, през октомври президентът на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкер нарече „неизбежно” издаването на цифрови валути от централните банки, включително от Фед.

В интервю за Ройтерс финансистът отбеляза, че неговото мнение засега се подкрепя от малцинство във Фед, но служителите му изучават този въпрос.

Коментари по темата: „Грийнспан: Банките нямат нужда от цифрови валути”

добавете коментар...

  1. ха

    Не само, че не е край на данъците, но имаме в добавка и много солен данък транзакция за да се плаща на копачите. Така е при bitcoin например…

  2. Фофу

    Децентрализирана система много далеч не означава край на данъците. В някои случаи означава даже обратно, като се има в предвид, че по дефиниция крипто-валутите пазят цялата си история през къде/кого са минали.

  3. Anonymous

    децентрализирана система, която изключва контрола от централните държавни органи – КРАЙ на данъците

Коментар