Black Friday – как да пазаруваме безопасно

Онлайн пазаруването в Черния петък е вълнуващо преживяване, което обаче не бива да ни прави безразсъдни – измамниците също искат нашите пари
(снимка: CCO Public Domain)

„Черният петък” (Black Friday), който по традиция е в края на ноември, привлича огромен брой купувачи в онлайн и физическите магазини, които искат да се възползват от примамливите отстъпки за най-различни продукти. Такива действително има, но наред с това са налице и сериозни рискове от измами при онлайн пазаруването.

Въпреки че повечето търговци управляват легален бизнес и използват Черния петък за популяризиране на бизнеса си и повишаване на оборотите, не са малко случаите, когато купувачите жертват своята безопасност, заради предполагаема изгодна сделка с измамници.

Как да пазарувате сигурно по време на Black Friday? Ето няколко правила, към които можете да се придържате, за да не станете жертва на мошеници по време на най-голямото шопинг събитие през годината.

Пазарувайте от познати сайтове

На пазара има наложени и добре разпознати онлайн магазини, с дълга история и изградено реноме. Такива със сигурност са големите онлайн магазини, известни по цял свят, но също така и локалните търговци, които имат утвърден бранд и се ползват с доверието на купувачите. Във всички случаи пазаруването от познат онлайн магазин може да се счита за абсолютно безопасно и сигурно.

Бъдете нащрек, ако сайтът не ви е познат

Ако сте харесали оферта от непознат уебсайт, бъдете внимателни. Дизайнът на сайта говори много за търговеца. Повечето надеждни сайтове правят инвентара си лесен за разглеждане, с висококачествени снимки и описания на продуктите. Избягвайте всичко, което изглежда непрофесионално, има твърде много реклами и изскачащи прозорци или е прекалено далеч от нормалната структура на един онлайн магазин.

Избягвайте некриптирани връзки

Най-уязвимата точка при онлайн покупките е пазарската количка, която е обект на атаки от измамниците. Уверете се, че процесът на поръчка е криптиран, което трябва да е ясно отбелязано на самия уебсайт (обикновено с катинар). Добре криптираната количка също така трябва да задейства малък катинар до URL адреса на сайта в браузъра. Ако се съмнявате, винаги проверявайте два пъти URL лентата – „https” връзките са сигурни.

Не разкривайте ненужна лична информация

Споделянето на име и адрес в процеса на онлайн плащане е нормално изискване, но не предоставяйте нищо повече от това. Фишинг измамите са насочени към купувачите в Черния петък, като често имитират уеб адреса на големите търговци на дребно и изискват допълнителна информация по електронна поща. Никога не отговаряйте и никога не кликвайте върху хипервръзки. Банковите данни и личната информация не трябва да се „потвърждават” в незащитена среда като електронната поща.

Ползвайте сложни пароли и ги променяйте често

Простите пароли могат да бъдат хакнати за секунди. Неслучайно уебсайтовете се опитват да ви помогнат, когато искат паролата да съдържа малка буква, главна буква, специален знак и цифра. Не забравяйте, че паролите защитават вашата поверителност, покупки и джоба ви, в крайна сметка. Поддържайте сложни пароли и използвайте различни пароли за различните сайтове, ако не искате хакерите да влязат във вашия PayPal акаунт, след като са откраднали паролата ви от друго място.

Пазарувайте от мобилни устройства само в сигурни мрежи

Пазаруването от мобилни устройства, макар и удобно, поставя много нови предизвикателства за сигурността в Черния петък. Измамите включват съкратени URL адреси в социалните медии или хакване в публични мрежи с безплатен Wi-Fi. Ето защо е препоръчително да пазарувате от мобилните си устройства у дома или през друга мрежа, защитена с парола, като проверявате два пъти URL адресите и сертификатите за сигурност.

Четете отзивите за продуктите

Освен че дава ценна информация за продукти, интернет може да е източник на подвеждаща информация за сайтове и продукти. Измамниците често разчитат на фалшиви отзиви за продуктите и търговците. Имайте предвид, че една-единствена петзвездна оценка за даден продукт е по-ненадеждна, отколкото десетки четиризвездни.

Проверете условията

Ако сте открили търговец на дребно със страхотна, неустоима оферта, поинтересувайте се от условията на обслужване. Убедете се в прозрачността на неговия бизнес, проверете начините за доставка на покупката и условията за възстановяване на сумата, ако нещо не е наред.

Обадете се на клиентския отдел

Макар че все повече общуваме с търговците онлайн, чрез софтуерни алгоритми, разговорът с отдела за обслужване на клиенти може да бъде най-лесният начин да се предпазите от измама. Всичко – от бързи въпроси до проблеми – може да бъде изяснено с позвъняване. Една надеждна компания трябва да бъде в състояние да облекчи всякакви тревоги на клиентите за минути. Отпаднала линия или телефон без отговор вероятно ще направи обратното. Доброто обслужване е индикатор за безопасно пазаруване.

Настройте известия от платежните си карти

Дори и само за периода на празничното пазаруване, трябва да настроите известия за покупки чрез вашите платежни карти. Обикновено получавате текстови съобщения и имейли, когато се извършват покупки над определена сума. Можете да зададете по-ниски ограничения, ако се притеснявате за безопасността на акаунтите си. Определянето на максимална сума за месечните разходи също ще ви предпази от по-агресивни измами.

Не губете здравия си разум

Може да се натъкнете на оферти за невероятни продукти на невероятни цени. Но разумът трябва да ви подскаже, че няма как да намерите нов iPhone XS за 100 долара, тъй като някой ще загуби много пари от подобна продажба. Така че мислете, преди да се впуснете в неразумна шопинг авантюра.

Коментари по темата: „Black Friday – как да пазаруваме безопасно”

добавете коментар...

  1. vlater

    И най-важното което е пропуснато в статията – проверявайте историята на цената на дадения продукт. Сравнете с други сайтове, потърсете в гугъл въпросния продукт с адреса на уебсайта където е отстъпката, изберете кеширана версия и сравнете. Дори най-познатите сайтове да не казвам имена слагат отстъпка, която реално не е почти никаква отстъпка. Например завишават цената изкуствено, след което и слагат някаква гигантска отстъпка от рода на 20%. При сравнение със стар период излиза, че реално отстъпката е 1-3% или 0%.
    Има сайтове които слагат коректна отстъпка.
    Има и такива дето са уж много популярни с техния Черен петък ама като сравниш цената, им лъсва кирливата риза.

Коментар