NEC ще налага на пазара квантовите облаци на D-Wave

Квантовите решения на D-Wave Systems получават силен тласък в Япония
(снимка: D-Wave Systems)

Канадската компания D-Wave Systems, която се превърна във водещ играч на „пазар, който не съществува” – този на квантовите изчисления, подписа споразумение с японската NEC за съвместно развитие и насърчаване на „пазара на хибридни квантово-класически изчислителни системи”.

Всъщност NEC се ангажира да популяризира облачните квантови инструменти на D-Wave на японския пазар и ще плати 10 милиона долара на новия си канадски партньор под формата на инвестиции. Те ще зависят от определени условия и не са конкретизирани в съвместното съобщение за пресата. Известно е, че NEC ще популяризира и продава квантовата облачна услуга D-Wave Leap.

Съдейки по обявените планове, партньорите не планират да внедряват D-Wave системи за локални облачни услуги в Япония, както, например, беше направено в Европа. Първата клауд услуга за квантови изчисления извън Северна Америка, базирана на платформа Leap, се поддържа от система, хоствана в изследователския център Forschungszentrum Jülich. За сравнение, NEC ще се ограничи до препродаване на достъп до отдалечените сайтове на D-Wave Systems на японски клиенти.

Подобно на D-Wave, японската NEC създава квантови изчислителни системи, базирани на така нареченото квантово „отгряване” – това са хардуерни и софтуерни решения, оптимизирани за решаване на проблеми в рамките на определени математически и физически модели. Например, намирането на минимумите сред огромно разнообразие от варианти, което е извън възможностите на класическите изчисления на Джон фон Нойман.

Наблюдателите на пазара отбелязват, че D-Wave системите не могат да се считат за универсални квантови компютри, въпреки че принципът на изчисляване в тях частично прилича на работата с класически кубити.

От около 15 години NEC разработва изчислителни алгоритми, базирани на квантово отгряване, и може да формира смислен тандем с D-Wave. NEC планира да помогнe на компаниите в страната да създават приложения за изпълнение в квантовите облаци на D-Wave Systems и да печелят пари от това.

Коментари по темата: „NEC ще налага на пазара квантовите облаци на D-Wave”

добавете коментар...

  1. реклама

    Квантови компютри все още няма. Всичко е рекламни трикове. Както 4-D пералните(без накисване). Ние живеем все още в 3-D – т.е. в три-измерното пространство.

Коментар