Приложение симулира ядрена война и края на света

Ядрената зима на Земята – поглед от орбита чре3 симулатора на ядрена война
(екранна снимка: Nuclear War Simulator)

Първо по рода си приложение с научна обосновка симулира ядрена война и края на света. Играчите могат да развиват правдоподобни сценарии и да анализират последствията от тях.

Има много военни игри, но нито една от тях не разглежда сценария на тоталното унищожаване на планетата, края на света. Симулаторът за ядрена война (Nuclear War Simulator, NWS) прави точно това. Приложението се разработва от инженер Иван Степанов, който живее и работи в Германия, и се очаква да излезе през 2020 г.

„Това е реалистична интерактивна симулация и визуализация на ядрени конфликти с акцент върху последиците. Технически това не е игра, тъй като няма цели и награда за играча, който унищожава всички останали. Това е интерактивен „образователен пясъчник”, в който можете свободно да моделирате и играете сценария на всеки вероятен конфликт”, казва Степанов.

В приложението са заложени симулации на дим от горящи градове, смърт на хора, радиация и глад. Играчите могат да променят мащаба и да наблюдават какво се случва от орбита или докато са на улицата на родния си град, редом до експлозията.

NWS е предназначен да образова хората, като им покаже всички ужаси на ядрената война. Потребителите могат да симулират пълноценни ядрени войни, да разработват бойни глави, да изстрелват ядрени ракети и да изучават влиянието на всичко това върху планетата, използвайки карти в стил Google.

Ако някога сте се чудили колко милиони хора ще загинат в резултат на ядрена война между Русия и САЩ или как ще изглежда радиационната карта на света, ако Великобритания изстреля своите подводни ядрени ракети към Москва, то NWS ще даде изчерпателен отговор, пише руският сайт Popmesh.

Степанов иска да не забравяме колко ужасни са ядрени оръжията. „Целта на този проект е да създадем интерактивен инструмент, който можем да използваме, за да визуализираме мащабен ядрен конфликт и да го направим възможно най-реалистичен, за да повишим информираността за опасностите, които ядреното оръжие представлява за нашето общество”, казва той.

Коментар