Фоторулетка – новият кошмар за родителите

Приложението „Фоторулетка” отново повдига въпроса нужно ли е децата да имат смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова мода сред младежите хвърля в ужас родители от всички краища на света – приложението „Фоторулетка” (Photo Roulette) става все по-популярно сред тийнейджърите, а с това растат и опасенията какво точно се излага на показ от личния им живот и какви могат да са последствията от това.

Фоторулетката представлява игра, при която потребителите първо дават на приложението разрешение за достъп до всички свои снимки. След това, в група до 49 души, всеки играч участва, като приложението „дръпва” и показва на останалите произволно избрана снимка от телефона му. Тя бива споделена за няколко секунди, а останалите участници трябва да познаят кой е заснел снимката.

Наскоро Уол Стрийт Джърнъл съобщи за семейство, което играело заедно, когато дъщерята-тийнейджърка внезапно се „представила” със странна снимка – зелфи („селфи по задник”) на опитите й да обуе извънредно тесни дънки. Макар че този пример може да изглежда почти невинен, подобна снимка би била смущаваща, ако изскочи пред цялото семейство.

Но случаят само загатва скритите екстри на новата мода. Photo Roulette не винаги се играе сред семейството и няма гаранция какви фотоси ще цъфнат пред очите на приятели или съученици.

Споделянето на „неудобни” снимки не е единственото, което безпокои родителите. Кадрите се споделят чрез онлайн платформа, тоест те първо отиват „някъде в интернет”, а след това се появяват на екраните на всичките до 49 други човека, така че всеки може да направи „заснемане на екрана”. Така 5-секундното показване на една „смущаваща” снимка може да се окаже в ръцете на хора с недобри намерения – и да съсипе живота на някого.

Създателите на приложението са трима ентусиасти от Осло, Норвегия. Те казват, че тяхната цел е била да направят игра, която „хората да играят с близките си приятели и със семейството си”. Според фирмата, те нямат контрол върху това кои снимки биват избрани по време на игра.

Авторите на приложението казват, че всички снимки, споделени в рамките на забавата, се изтриват веднага след приключването на съответния „тур” от играта. Не се пазят и метаданни за снимките, настояват тримата от Осло.

Притесненията относно Фоторулетка обаче не спират дотук. В телефона може да има невинни на пръв поглед снимки, които да съдържат чувствителни данни. Един от репортажите относно новото приложение разказва за момиче, което изтрило внимателно всички „смущаващи” снимки от телефона си, преди да се включи в играта. Какъв бил шокът за приятелите й обаче, когато по време на игра пред всички блеснал пълният текст на социално-осигурителните й данни – номер и пълен набор лични данни. Тази снимка била в архива, изпратена от майка й няколко дена по-рано, защото момичето трябвало да представи социално-осигурителните си данни във връзка с кандидатстване.

Подобно на този случай, в снимковия си архив човек може да има заснети кадри с медицински изследвания, снимки на паспорт или лична карта и др. Ако някоя от тях попадне в недобронамерени ръце, неприятните последствия могат да отидат много по-далеч от едно смущаващо „зелфи”.

Случаят е само още един пример за рисковете от натрупването на колосален обем данни, каквито генерираме всеки ден за себе си и околните, в съчетание с постоянната онлайн свързаност и разрешаването различни приложения да „ползват данни” от телефоните ни.

Това отново извежда на преден план и въпроса нужно ли е децата да имат смартфони – готови ли са за това, съобразителни ли са, предпазливи ли са, отговорни ли са в боравенето с тези нови и забавни устройства. Забавлението може да приключи много бързо, ако нещо неприлично или секретно се озове пред погледите на множество хора, особено извън кръга на най-близките.

Коментар