„Умна” повърхност подобрява 10 пъти Wi-Fi сигнала

Прототип на ума повърхност от антени за подобряване на Wi-Fi, разработен от Венкарт Арън
(снимка: Jason Dorfman, MIT CSAIL)

Лабораторията за изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт (MIT) е разработила достъпна технология за подобряване на Wi-Fi сигнала почти десет пъти. Изобретението има потенциал да реши сериозен проблем в безжичните мрежи.

Съвременните устройства с техните миниатюрни размери оставят много малко място за поставяне на антени, което усложнява задачата за осигуряване на по-добър безжичен сигнал. Именно този проблем се опитват да решат изследователите от MIT.

Учените са разработили „интелигентна повърхност” RFocus, която може да работи и като огледало, и като обектив, за да фокусира радиосигналите върху правилните устройства от двете страни на връзката. По този начин се подобрява 10 пъти безжичния сигнал, като същевременно се удвоява капацитетът на канала в офис среда.

Прототипът всъщност се състои от над 3 хиляди миниатюрни антени. В комбинация със специален софтуер, подобно решение осигурява максимално добро приемане на безжичния сигнал, твърдят разработчиците. На практика, RFocus играе ролята на „beamforming” контролер, разположен в средата, вместо това да правят крайните точки – предаватели и приемници, което е трудно да се приложи на малки устройства.

Освен това масивът от антени ще бъде сравнително евтин – няколко цента за всяка антена. В сравнение с „конвенционалните” системи, новата технология изразходва по-малко енергия, тъй като не изисква допълнителни усилватели, които консумират много заряд. Въпреки почти десетократното подобрение, RFocus всъщност не използва усилване на сигнала, което означава, че самите антени не излъчват мощност.

Изобретението на учените от MIT може да бъде особено полезна за устройства от категорията „интернет на нещата” (IoT). Все още обаче разработката е на ранен етап и далеч от комерсиална реализация. Когато това стане, можем да очакваме повече безжични устройства и по-елегантни версии на джаджите, които ползваме в момента.

Коментар