Подсилват хромбуците с дискретна графика

Хромбук компютрите скоро ще се сдобият със самостоятелни видеокарти
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на хромбуци (мобилни компютри под управление на Chrome OS) вече разработват модели със самостоятелна (дискретна) графична карта. Такива устройства все още няма на пазара, но по-късно тази година се очаква да излезе първият модел, който сега носи кодово име Mushu.

Хромбуците с дискретна графика отговарят на изискванията на Intel Project Athena. Това ще бъдат производителни лаптопи под управление на Chrome OS от горния ценови сегмент. Mushu се очертава като един от тези ноутбуци, съобщава Chrome Unboxed.

В момента единственото приложение за Chrome OS, което наистина ще се възползва от дискретния графичен процесор, е Adobe Photoshop Lightroom, но в близко бъдеще към него ще се присъедини и видео приложението Adobe Premiere Rush. Очаква се и разработчикът на игри Valve да направи платформата Steam достъпна за Chrome OS чрез Linux контейнери.

Графичният процесор на Mushu е тестван в режим BOMACO (Bus Off Memory Alive Core Off), което предполага, че дискретната графика вече е вградена на дънната платка на хромбука. Към момента не е ясно за каква видеокарта става въпрос и кога моделът ще излезе на пазара, но най-вероятно това ще се случи през втората половина на 2020 г.

Коментар