MWC 2020 няма да приема пристигащи от Китай

Коронавирусът принуди организаторите на MWC 2020 да вземат извънредни мерки
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният мобилен конгрес в Барселона започва след броени дни, а организаторите трябва да се справят с все по-големи предизвикателства, поради епидемията от коронавирус, която бушува в Китай. Вече има заразени и в редица други държави.

Най-големият японски мобилен оператор NTT Docomo последва примера на Sony и отказа да участва на MWC 2020, което ще се проведе от 24 до 27 февруари в Барселона. Причината за това решение са рисковете, свързани с коронавируса, предаде Ройтерс.

Към днешна дата шест не-китайски компании обявиха, че се отказват от участие в изложението. Наред със Sony и NTT Docomo в списъка фигурират Amazon, LG Electronics, Ericsson и Nvidia.

Организаторът GSMA все още не е коментирал решението на NTT Docomo, но вече оповести някои от предпазните мерки, които ще предприеме. Така например, никой от китайската провинция Хубей, където е огнището на коронавируса, няма да бъде допуснат до изложението.

Освен това посетителите от Китай ще трябва да докажат, че са били извън страната поне две седмици преди началото на събитието. Според последните медицински данни обаче, инкубационният период на заразата не е 14 дни, а 24.

В допълнение, преди всеки следващ говорител в залите на изложението ще бъде заменян микрофонът. Освен това организаторите съветват участниците да се откажат от ръкостискането. GSMA обаче не смята да отменя конгреса.

MWC се счита за най-голямото събитие в мобилната индустрия. Миналата година то привлече повече от 100 000 посетители от цял свят, а броят на изложителите надхвърли 2400.

Коментар