Инсталиране на домашен рутер: Tenda AC6

Tenda AC6 е ценово-достъпен и бърз домашен рутер, лесен за инсталиране и управление
(снимка: TechNews.bg)

Ако някога мрежовите устройства бяха непосилно предизвикателство за начинаещите потребители, сега повечето хора могат да се справят безпроблемно с инсталирането и конфигурирането на безжичен рутер, ползвайки документацията на продукта и с малко помощ от интернет. Рутерът вече е във всеки дом, за да осигури ефективно споделяне на интернет връзката между множество устройства – компютри, таблети, смартфони, конзоли и др., а управлението му е сравнително лесно за съвременния потребител, който е все по-компетентен в цифровите технологии.

С няколко прости стъпки се инсталира и конфигурира гигабитовият рутер Tenda AC6, който ви представихме наскоро. Това е двубандов Wi-Fi рутер AC1200 (работи в честотните диапазони 2,4GHz и 5GHz, със сумарна скорост 1187 Mbps), който се свързва през гигабитов WAN порт към интернет и освен безжични комуникации предоставя още 3 LAN порта 10/100 Mbps за жично свързване на домашни устройства.

В случай, че достъпът ви до интернет е през кабелен модем, първо го изключете от захранването. След това включете рутера, свържете го към модема през WAN порта, като използвате Ethernet кабела от комплекта, и включете отново модема към захранването. Ако достъпът ви до интернет е по Ethernet кабел, без модем, просто свържете кабела от доставчика директно във WAN порта на рутера, като преди това сте го включили към захранването.

На задния панел са разположени всички портове и бутони за управление на рутера
(снимка: TechNews.bg)

Следващата стъпка е да свържете към рутера желаното устройство – например лаптоп. Това може да стане безжично или с Ethernet кабел към един от трите LAN порта, разположени на задния панел на Tenda AC6. При безжично свързване трябва да въведете името на Wi-Fi мрежата (SSID) и паролата – те са изписани отдолу на рутера. Разбира се, на по-късен етап може да сменените името на мрежата и паролата с други, което означава, че ще трябва да ги въведете повторно при първоначалното свързване на лаптопа към AC6.

Сега остава да завършите свързването към интернет, като влезете в настройките на рутера през уеб-базиран интерфейс. За целта въведете в адресната лента на браузъра tendawifi.com или IP адрес 192.168.01 и натиснете Enter. Когато вече сте в контролния панел на рутера, следвайте инструкциите на помощника за инсталиране.

Първата стъпка е да изберете типа връзка и да въведете данните на интернет доставчика. След това въведете името на безжичната мрежа и паролата за достъп – тук можете да използвате една и съща парола за достъп до Wi-Fi мрежата и за вход в администраторския панел на рутера, но е препоръчително да зададете различни пароли. Това е всичко – вече сте свързани към интернет.

Ако заменяте стар рутер с AC6, но сте забравили потребителското име и парола, което ще ви попречи да завършите свързването към интернет, това не е голям проблем. Tenda AC6 може да прочете потребителското име и паролата, като свържете един от LAN портовете му към WAN порта на стария рутер.

Главният прозорец на контролния панел показва диаграма на връзката, имена на мрежите, брой на устройствата в мрежата, IP адрес, скорост на връзката и версия на фърмуера. От панела вляво можете да влезете в различни настройки на рутера, вкл. интернет, Wi-Fi, системни, родителски контрол, VPN, за напреднали потребители и конфигуриране на мрежа за гости.

Така например, в раздела Wi-Fi Settings на контролния панел ще откриете опции за промяна на името на мрежата и паролата, за разрешаване/забраняване на функционалности като Beamforming+, WPS, работа на рутера като повторител, точка за достъп и др.

Функция WPS позволява безжично свързване на устройства към мрежата без въвеждане на данни, ако самите устройства също поддържат WPS. Бутонът WPS е разположен на задния панел на рутера, като играе ролята и на Reset бутон за нулиране до фабричните настройки, когато бъде натиснат по-продължително.

AC6 може да се управлява и от мобилно приложение Tenda Wi-Fi, достъпно за сваляне свободно. Тази апликация ще ви позволи да конфигурирате домашната си мрежа директно от смартфона.

Tenda AC6 е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя
(снимка: TechNews.bg)

Домашният рутер Tenda AC6 се позиционира като достъпно устройство за стрийминг на 4К видео и онлайн игри и е способен да оползотвори напълно потенциала на гигабитовата оптична връзка към интернет. Моделът се предлага на българския пазар на цена около 50 лева с включен ДДС и гаранция две години.

Коментари по темата: „Инсталиране на домашен рутер: Tenda AC6”

добавете коментар...

  1. пешо

    Тенда са номер 0 рутери. Нямат аналог!

Коментар