Финтех стартъпът Revolut привлече още $500 млн.

„В бъдеще фокусът ни ще е върху разгръщане на банкови операции в Европа, увеличаване на броя на потребители, които използват Revolut като своя ежедневна сметка, както и стремеж към рентабилност”, заяви Ник Сторонски (вдясно), основател и главен изпълнителен директор на Revolut
(снимка: Revolut)

500 милиона долара събра финтех стартъпът Revolut от четвърти кръг финансиране. Така оценката на компанията възлиза на 5,5 милиарда долара, което я прави една от най-скъпо оценените финтех компании в света.

Кръгът от финансиране беше воден от базирания в САЩ инвеститор TCV, като редица съществуващи инвеститори също взеха участие. Общата сума, събрана от компанията, достигна 836 милиона долара.

Revolut ще използва натрупания капитал за по-нататъшно засилване на продуктовото развитие на съществуващите пазари, разгръщане на банкови операции в Европа и увеличаване на ежедневната употреба на финтех платформата.

Глобалната финансова платформа има над 10 милиона клиенти, като през 2019 г. потребителската й база нарасна със 169%. Финансовите приходи на финтех компанията отбелязаха ръст от 354% през 2018 г.

Бъдещите планове на компанията включват лансиране на услуги за кредитиране на индивидуални и бизнес потребители, разширяване на спестовните сметки с висока лихва извън Великобритания, по-нататъшно подобряване на клиентското обслужване и разгръщане на банкови операции в цяла Европа.

Revolut ще се съсредоточи и върху развитието на своите Premium и Metal абонаментни планове. През изминалата година те се оказаха успешен поток от приходи за бизнеса, нараствайки със 154% през 2019 г.

Глобалната финансова платформа Revolut има над 10 милиона клиенти
(снимка: Revolut)

Финтех компанията ще продължи да инвестира в разширяване на работната си сила на множество места. В компанията вече работят над 2000 души, а през 2019 г. бяха направени и редица ключови назначения.

Миналата година Revolut назначи Мартин Гилбърт, бивш изпълнителен директор на Standard Life Aberdeen, за председател на борда. Каролин Бритън, бивш партньор „Одит” в Deloitte, както и Брус Уолъс, бившият главен оперативен директор в Банката на Силициевата долина (Silicon Valley Bank), бяха назначени за неизпълнителни директори.

„В бъдеще фокусът ни ще е върху разгръщане на банкови операции в Европа, увеличаване на броя на потребители, които използват Revolut като своя ежедневна сметка, както и стремеж към рентабилност”, коментира инвестицията Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut.

Коментар