Microsoft приключва с легендарния Visual Basic

Visual Basic даде старт на кариерата на много софтуерни разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Много разработчици започнаха своя професионален път с Visual Basic, но очевидно дните на този език са преброени. Неговото развитие се прекратява след 28 години съществуване, става ясно от изявление на Microsoft.

В официалния блог на .NET екипа компанията съобщава, че в бъдеще не планира да развива езика Visual Basic и да добавя нови функции към него.

В същото време поддръжката за Visual Basic ще остане в софтуерната платформа .NET 5. Компанията също така уверява, че средата за разработка Visual Studio редовно ще получава нови функции.

Езикът за програмиране Visual Basic дебютира в далечната 1991 година. В крайна сметка обаче той загуби битката в конкуренцията на C#.

Коментари по темата: „Microsoft приключва с легендарния Visual Basic”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Повече от 2 год съм работил на ВБ (някъде 2008-2010 и малко 2016) и мога да ви кажа, че и до момента ООП съпорта е точно толкова добър колкото за С#. Техническият съпорт от МС имам в предвид. Проблема е, че с времето намаляха използващите го, но пак, не защото отстъпваше, а заради помпозността. Вижте ни сега ние сме професионалисти и не си играем с детски програмни езици. Едно е да кажеш ВБ, друго е С#. Имаше и разни теории, че е по-бавен, но това важеше за супер тежки програми.

    С това намаляха примерите и въпросите из нета, трябваше да се ползват транслатори и пр.

    Едно хубавите му неща беше, че нямаше нужда да се слагат точка и запетая в края на всеки ред. Не кой знае какво, но си е облекчение. И If-вете или For или Do циклите си завършваха с End If, End For, End Do. Не просто някоя къдрава скоба и да се налага да скролваш нагоре надолу, да видиш коя какво затваря.

  2. ха

    Легендарен беше преди малко по-малко от 28 години, когато направи наистина големия удар. Никой не очакваше такова бързо популяризиране и масово използване. Иначе никога не е бил масово използван от непрофесионалисти, а предимно от хора, които преди това са учили само BASIC на друго място (отново това се отнася за преди много години и също така е вярно, че една голяма част от тях бяха непрофесионални кодери). Днешно време непрофесионалистите програмират основно на Phiton.

  3. Иван

    Това, че е масово използван от непрофесионалисти…

  4. flashko

    Само не разбрах какво му е легендарното!?

Коментар