БСК призова за изготвяне на антикризисен план за бизнеса

Последиците от COVID-19 вече са огромни, но и непредвидими
(снимка: CC0 Public Domain)

Българската стопанска камара настоява да бъде изработен, съвместно с представителите на бизнеса, ясен антикризисен план, съдържащ конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение.

„Светът и страната ни са изправени пред тежко социално-икономическо изпитание. Последиците от COVID-19 са вече огромни, но и непредвидими, неизчислими в дългосрочен план”, казват от организацията в писмо до правителството и медиите.

БСК оценява и подкрепя извънредните мерки, които предприема правителството за осигуряване на здравето на населението, изхождайки от убеждението, че най-ценният капитал на България са хората.

Камарата уверява, че отговорните български работодатели правят всичко необходимо да съхранят здравето на своите работници и служители, вкл. реорганизират работния процес, повишават санитарно-хигиенните условия на работната среда, следят за текущото здравословно състояние на заетите и т.н.

„Заедно с това, изразяваме силните притеснения на членуващите в БСК фирми и браншови организации относно негативното отражение на кризата върху тяхната оперативна дейност. Загубата на клиенти, липсата на работници и нарушените доставки са проблем на всеки български предприемач, никой не е подминат!”, се посочва в писмото.

Големият проблем, според БСК, е липсата на предвидимост колко дълго и с каква сила ще продължи кризата. Всичко това налага необходимостта от подкрепящи национални политики, които да тушират негативните икономически ефекти, смятат от работодателската организация.

„Даваме си сметка, че България продължава да е най-бедната страна в Европа и публичните ресурси са силно ограничени. Въпреки това, разчитаме отговорният български бизнес да бъде подкрепен с организационни и, при възможност, финансови мерки, които да омекотят удара”, гласи официалното изявление.

При така стеклите се обстоятелства, БСК настоява да бъде изработен, съвместно с представителите на бизнеса, ясен антикризисен план, съдържащ конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение. Камарата е готова да съдейства с наличния си експертен ресурс.

Коментар