Най-„същественият” бизнес: космическият туризъм

Компаниите с проекти за космически туризъм са в бясна надпревара, не се спират пред нищо
(снимка: Blue Origin)

Почти целият свят вече е в хватката на социалната изолация. Ала има един бизнес, който се счита за толкова съществен, че мениджърите му не приемат да бъде „замразен”, макар да няма нищо общо с медицина и здравеопазване: космическия туризъм. Компанията на Джеф Безос Blue Origin продължава с пълна сила да работи по изстрелването на най-новата си совалка.

Служителите на аерокосмическата фирма са възмутени, че въпреки епидемичната обстановка в САЩ, висшето ръководство притиска работниците да проведат тестовия старт на ракетата „New Shepard”. Тя се разработва с цел извеждане на богати туристи в космоса.

За да проведат тестовия полет, служителите на Blue Origin трябва да заминат от главния офис на компанията в Кент, щата Вашингтон, в малък град в Западен Тексас, наречен Ван Хорн. Градчето с население от малко над 2000 души е домът на изпитателното съоръжение на Blue Origin. Там компанията е извършила всички досегашни полети на ракетата New Shepard.

Както може да се очаква, служителите се опасяват, че пътуването до Ван Хорн може да ги срещне с новия коронавирус. Местните служители пък се боят, че пристигането на колегите им от Вашингтон може да донесе COVID-19 на жителите на малкото градче, което има слаба болнична инфраструктура и скромни възможности да се справи с епидемията.

Служителите са притеснени от неукротимото желание на компанията да извърши полета, тъй като – според тях – това „ненужно би застрашило здравето на служителите на Blue Origin и жителите на Ван Хорн”, пише The Verge в репортаж по темата.

Blue Origin е една от няколко компании, които все още действат необезпокоявано в щата Вашингтон. На 23 март правителството издаде заповед гражданите да останат по домовете си и призова всички „несъществени” бизнеси във Вашингтон да преустановят работа. Но Blue Origin продължи да работи.

Компанията се счита за „съществен” бизнес, поради работата си с Министерството на отбраната. В момента фирмата разработва много по-голяма ракета, наречена New Glenn, която се разглежда от ВВС на САЩ като средство за изстрелване на бъдещи спътници за целите на националната сигурност. Но не тя ще се тества във Ван Хорн, а New Shepard. Ракетата е ориентирана основно към космическия туризъм.

Първоначално компанията бе планирала датата 10 април за следващото изстрелване на New Shepard и работеше усърдно, за да се впише в този срок. Това породи безпокойство у много служители.

В неделя, 29 март, местната власт в Тексас въведе задължителна двуседмична самокарантина за пътниците, идващи от щати с голям брой случаи на COVID-19, включително Вашингтон. Това принуди Blue Origin да отложи тестовия полет. Тогава обаче компанията научи от офиса на губернатора на Тексас, че служителите могат да бъдат освободени от карантината, ако пътуват с цел провеждане на изстрелването.

След като научи за освобождаването от всеобщото правило, Blue Origin проведе среща, на която да обсъди начините да продължи да работи. Все още обаче няма нова дата.

Повечето служители на фирмата смятат, че пускането на ракетата не е жизненоважно и не става дума за критично превозно средство, което трябва да бъде изпратено в космоса точно в настоящия момент. Работниците с подобно мнение, цитирани от The Verge, са помолили да останат анонимни, за да не си навлекат гнева на ръководството.

Ръководството обаче изглежда няма намерение да се спира. Ракетата New Shepard, която трябва да излети с този полет, е същата, с която Blue Origin планира да извърши първите си тестови полети с човек на борда – по-късно тази година.

В момента основният конкурент на Blue Origin е Virgin Galactic, която е проектирала собствено летателно средство, за да извежда богати туристи в космоса – а Virgin вече изпрати свои служители в космоса по време на две тестови изстрелвания.

Надпреварата е голяма. Нито една от двете компании не е започнала да вози клиенти в космоса все още, но изглежда конкуренцията е свирепа. „Има ненаситен стремеж [коя компания] да бъде първата”, казва служител на фирмата на Безос. „В яростно състезание сме”.

И други фирми за космически полети не спират да работят. SpaceX и United Launch Alliance, например, също се считат за „съществен” бизнес и продължават да разработват своите програми. Служителите на SpaceX продължават да строят гигантската ракета на компанията Stars в Бока Чика, Тексас, като планират да проведат тестове през следващите седмици.

Недоволните служители на Blue Origin, които са раздразнени от плановете за изстрелването на совалката на фона на пандемията, може би ще си потърсят друга работа, загатва The Verge. Ако те се чувстват оскърбени или застрашени, или пък отвратени, едва ли някой ще ги спре.

Коментари по темата: „Най-„същественият” бизнес: космическият туризъм”

добавете коментар...

  1. Борис

    Снимката е на хиперзвукова военна ракета и няма общо с темата…
    – Ако може намерете с Върджин или Блу ориджин

Коментар