Сигурността е под риск с навлизане на IoT

Бързото възприемане на IoT технологии в умните градове повишава риска от кибератаки
(снимка: CC0 Public Domain)

Световните разходи за интернет на нещата (IoT) ще надвишат 1 трилион долара през 2022 година, прогнозира IDC. Възприемането и броят на IoT устройствата продължава да се увеличава, а с това и рискът от киберпрестъпления.

Въпреки че в следващите 10 години ще се наблюдава развитие на технологиите, които подкрепят развитието на по-умни и свързани градове, основното притеснение е способността да се изградят надеждни решения за сигурност, особено що се отнася до градското планиране и развитието на публични места.

„Местата на открито стават също толкова свързани, както и закритите, и увеличеният надежден достъп предоставя повече стратегически бизнес предимства и възможности за местните райони. Повишеният брой на свързани устройства обаче ще доведе до по-широк пейзаж на заплахите”, коментира Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие” за Европа в D-Link.

Сериозни инвестиции отчитат нови инициативи като WiFi4EU в редица държави в Европа с цел по-нататъшно развитие на интернет свързаността на публични места. Подкрепена от възможностите на цифровия единен пазар, инициативата ще създаде пейзаж, където хората и бизнесът ще могат безпроблемно да се възползват от предимствата на сигурната свързаност.

Тъй като правителствата и предприятията продължават да прилагат политики, чрез които да направят умните градове още по-умни, наличното управление на мрежите става все по-критично. Правителствата желаят да намалят емисиите и трафика чрез използване на умни светофари и IoT мониторинг на пътищата, базирани на подходящи свързани услуги и стабилни решения за сигурност, които са основа за поддържане на обществената и личната защита и сигурност.

Решенията за свързаност са все по-необходими на всички обществени места – от здравни центрове до музеи, както и в повечето градски среди, като например в паркове или по пътищата с цел контрол на замърсяването и управление на трафика. За целта е необходимо да се използва подходяща инфраструктура и хардуер за управление на големи потоци от данни в реално време, каквито умните градове изискват, за да функционират.

При нарастващата скорост на приемане на IoT устройствата обаче се повишава рискът от атаки на киберпрестъпници. Насърчаването на иновации може да доведе до непредвидени рискове като резултат от лоши практики в киберсигурността. Ето защо мениджърите, занимаващи се с мрежи, се нуждаят от правилни инструменти за надзор и защита на дигиталните инфраструктури.

Производителите и индустриалните асоциации трябва да работят заедно с цел да усъвършенстват решенията за сигурност и да оборудват организациите с инструменти, които са им необходими да поддържат мрежата безопасна, препоръчват от D-Link.

Вградените функции за сигурност са важни за IoT технологиите, разгърнати в умните градове – от базовата инфраструктура като рутери и Wi-Fi точки до по-широките технологични решения за наблюдение. За правителствата и предприятията е от ключово значение да имат възможност да създават безопасни и надеждни мрежови среди, използвайки възможностите за оторизация и криптиране, заложена в продуктите от самото начало.

Възможността за 24-часово наблюдение на мрежите е от основно значение за намаляване на риска и поддържане на практики за киберсигурност, позволявайки отдалечено конфигуриране, мониторинг и автоматизирано управление.

Коментар