ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

Жизненоважно е свързването към интернет на останалата половина от населението на планетата
(снимка: CC0 Public Domain)

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта нуждата от незабавни мерки за обезпечаване на свързаността в критични точки като болници и транспорт в отговор на кризата COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, индустрията, международната общност и гражданското общество бяха призовани да предприемат действия за изграждане на цифрови мрежи и укрепване на капацитета в критични точки на свързаност като болници и транспорт, засилване на цифровия достъп и приобщаването като колективен отговор на пандемията.

Над 100 представители от цял ​​свят участваха във виртуалната среща, вкл. заинтересовани страни от международни организации, технологичния сектор, гражданското общество и академичните среди, ръководители на организации в областта на технологичната и здравната индустрия.

„В допълнение към опустошителните непосредствени последици от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват влияние върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през следващите години”, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на глобалните усилия за свързване на останалата половина от населението, което все още е напълно без достъп до интернет, подчерта заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„Когато пандемията COVID-19 се ускорява, заплашвайки цялото човечество, трябва да предприемем незабавни действия, за да гарантираме, че никой не е изостанал. Тази безпрецедентна криза показва, че никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. И показва, че няма да разгърнем пълния потенциал на широколентовите връзки, докато всички не сме свързани”, заяви Джао.

Д-р Карлос Жарке, който участва в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, подчерта необходимостта от използване на технологиите за общото благо. „Нито една минала епидемия не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме днес. Широколентовият достъп може да спаси живота и да смекчи икономическите последици от пандемията”, подчерта Жарке.

Важно, според него, е да се използват мрежи за разпространение на навременна информация за запазване на здравето; да се подкрепя електронното обучение за повече от 1,5 милиарда ученици, които учат от дома; да се насърчават цифровият начин на работа за увеличаване на производителността, електронна търговия и дигиталните услуги.

Докато 53% от населението на света вече е онлайн, милиарди хора остават напълно без връзка, нямат достъп до спешна здравна информация и жизненоважни правителствени услуги и не могат да участват в цифровата икономика, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 държави са били засегнати от закриването на училищата. Същевременно развиващите се страни са дом на огромно мнозинство от около 3,6 милиарда души, които остават напълно офлайн.

Най-новият доклад на Комисията за състоянието на широколентовите връзки през 2019 г. посочва, че много от хората, които се считат за „свързани”, всъщност се сблъскват с ниска пропускателна способност на мрежите, ограничен достъп от интернет кафенета и много високи разходи за връзка, в сравнение с хората в силно свързаните индустриализирани държави.

Миналата седмица ITU стартира глобална платформа за устойчивост на мрежата, за да помогне на създателите на политики, регулаторите и участниците в индустрията да гарантират, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са достъпни за всички – по-специално тези в сектора на здравеопазването и образованието.

Коментари по темата: „ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката”

добавете коментар...

  1. 15 мил без дшмашен интеренет

    глaвният иĸoнoмиcт нa Мооdу”ѕ Mapĸ Зaнди 30% oт ипoтeчнитe зaeми нa oбщo нaд 15 млн. aмepиĸaнци мoжe дa cтaнaт нeoбcлyжвaни, пpи тoвa в изĸлючитeлнo ĸpaтъĸ cpoĸ – дo cpeдaтa нa лятoтo

Коментар