НАСА подготвя роувър и хеликоптер за Марс

В долната част на марсохода Perseverance е прикрепен хеликоптер
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Към марсохода Perseverance, планиран да кацне на Червената планета след по-малко от година, ще бъде прикрепен хеликоптер, съобщи НАСА. Апаратът се очаква да започне самостоятелни полети приблизително два месеца и половина след кацането.

Космическият кораб, който ще достави роувъра и хеликоптера до Марс, трябва да излети в периода от 17 юли до 5 август т.г. Независимо от точната дата на изстрелване, товарът ще се приземи на Червената планета на 18 февруари следващата година.

От публикуваните снимки на сайта на НАСА се вижда, че хеликоптерът е прикрепен в долната част на марсохода. Апаратът тежи около 1,8 кг и се задвижва от витла с диаметър 1,2 м. Той е свързан към бордовото захранване на роувъра и ще получи електричество от него при отделянето.

След като излети, хеликоптерът ще генерира самостоятелно необходимото му електричество, използвайки слънчева батерия. По план, хеликоптерът ще остане в капсулата на роувъра до началото на май 2021 г., като по това време Perseverance ще се е придвижил на около 100 м от мястото за кацане.

Хеликоптерът тежи около 1,8 кг и се задвижва от витла с диаметър 1,2 м
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

С тегло от 1025 кг, роувърът ще търси признаци на микробен живот на Марс в миналото, ще извършва климатични и геоложки измервания и ще събира проби за връщане на Земята. Тази мисия е част от по-обширна програма, която включва и пилотирани полети до Луната до 2024 г. като етап в подготовката за изпращане на човек на Червената планета.

Коментари по темата: „НАСА подготвя роувър и хеликоптер за Марс”

добавете коментар...

  1. red

    Явно са започнали да летят и в миналото…Тъкмо навреме за ковид-19.

Коментар