САЩ искат да избутат Китай от системите за проверка на багаж

Китайски системи за проверка на багаж се използват на много летища в Европа
(снимка: Nuctech)

Противопоставянето между САЩ и Китай продължава да се разраства, обхващайки нови технологични направления – в частност, системите за проверка на багаж по летищата.

Според източници на Уол Стрийт Джърнъл, Съветът за национална сигурност на САЩ и други американски агенции настояват европейските правителства, вкл. Германия, Гърция и Италия, да се откажат от използването на технологии за проверка на багаж, товари и пътници, произведени от китайската държавна компания Nuctech.

Американските агенции са обезпокоени, че свързаните устройства на Nuctech могат да предават поверителна информация за пътници и товари на китайските власти. Както и при обвиненията срещу Huawei, Вашингтон не представя никакви доказателства, че Nuctech изпраща данни в китайските системи за наблюдение.

През 2014 г. американската администрация по безопасност на транспорта забрани използването на Nuctech системи за проверка на багажа и пътниците на летищата в САЩ след инспекция, докладът от която бе запазен в тайна.

Nuctech отрича обвиненията, като уверява, че данните в системите „принадлежат само на клиентите” и „по никакъв начин” не се предават на китайското правителство. Компанията също така отхвърли твърденията, че е определила цени под себестойността, за да изтласка конкурентите от пазара.

ЕС призна китайската компания за виновна в дъмпинг на цените през 2010 г., но оттогава Nuctech изгради завод в Полша, за да поддържа ниските си производствени разходи.

Държавният департамент все още не е потвърдил официално информацията, публикувана в Уол Стрийт Джърнъл, но оттам отбелязват, че САЩ уговарят своите съюзници да предприемат мерки срещу компании, „силно субсидирани от авторитарни режими”. В същото време САЩ предлагат на европейските държави да заменят Nuctech с американско оборудване.

Коментари по темата: „САЩ искат да избутат Китай от системите за проверка на багаж”

добавете коментар...

  1. :o)

    Американската машина за шпионаж е номер 1 в света, това само луд може да го отрече 🙂
    Всички данни които събират за нас Гугъл, Майкрософт, Вайбър и сие, къде отиват?
    Да не би в Китай 🙂

    Просто имаме отново типичното “упражняване на власт” от страна на администрацият ана Тръмп
    върху Китайска компания (без значение какво прави) – щом нещо конкурира компания от САЩ
    значи сменяйте си доставчика, иначе ще ни разсърдите и идват Американски кораби и самолети 😉
    Стара изпитана практика, вихреща се на 1000% от Ядреното камикадзе – Тръмп.

    По пътя на логиката – каква информация ще предават тия на Китай?
    Колко куфара са минали по лентата? Откъде са туристите?
    Че това са си почти публични данни, лесно могат да си ги намерят.
    Всичко е , да не остане хАмериканска компания без бизнес
    иначе как ще направим Америка “грейт агейн”?

  2. Фофу

    Името си ми е добре. На теб ако “Боклук” ти харесва го сменяй.

  3. Anonymous

    Фофу, смени си името с някое по-подходящо. Например “Боклук”.

  4. Saevar

    Фофу=Папка_Аутизъм

  5. Фофу

    Не-Българин пак скочи с голи гърди да защитава китайсците. Но щом той не е чул за “китайски технологии да са засечени да предават нещо към китайското правителство” значи е вярно.
    В крайна сметка, световените разузнавателни агенци на ткива изплющеляци като него и още няколко из тоя форум, се отчита през ден. Явно от тях знае и за Меркел, я каква вътрешна информация изкара – микрофони, фонов режим, кРъти с мозък по тая техника.

  6. Българин

    Аз до сега не съм чул за китайски технологии да са засечени да предават нещо към китайското правителство. Но се сещам за много случаи на подслушвани европейски политици с американски технологии. Има в интернет изтекли firmware за Сиско телефони, които се ползват навсякъде. Фърмуера се качва като се закачи външна карта или през интернет и после вече телефона си минава в режим на постоянно слушане, дори без да си на телефонен разговор. Просто активира микрофона във фонов режим. Така беше подслушвана и Меркел в стаите за конференция.

Коментар