Стартира проект за безплатно производство на чипове

Инициатива на Google прави по-достъпна разработката на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Google стартира проект за напълно безплатно производство на чипове. Инициативата е насочена към компютърните ентусиасти, които се интересуват от разработка на хардуер, но нямат средства да пуснат дори пробна партида от своите чипове.

Според информация на фондация FOSSI (Free and Open Source Silicon Foundation), Google и нейните партньори ще поемат всички разходи, включително прототипирането и тестването, които могат да струват хиляди долари. Интернет гигантът цели да създаде напълно отворено производство на полупроводникови продукти, подчертава неговият партньор в проекта – компанията Antmicro.

Пускането на чипове е скъп процес, поради което Google въвежда редица условия, които трябва да бъдат изпълнени от всички, които искат да произвеждат полупроводникови изделия безплатно, независимо дали става въпрос за контролер или обикновен процесор.

На първо място, има ограничение за общия брой участници в проекта – ако бъдат подадени повече от 40 кандидатури, Google ще трябва да откаже част от тях. И организации, и отделни лица могат да се възползват от възможността за производство на експериментални и готови за използване чипове.

Инициативата на Google не обещава безплатно производство на микросхеми по модерните технологични норми – 7, 10 и дори 22 или 28 нанометра. Производството ще се осъществява по 130-нанометрова технология, която Intel усвои през първата половина на 2001 г. Първите процесори Pentium III от поколението Tualatin бяха произведени по такава технология.

Освен това дизайнът на микросхемите за безплатно производство трябва да бъде напълно отворен. За целта всички данни следва да се публикуват в Git-хранилище и към заявката да се прикачи URL връзка към контейнера.

Друго ограничение, което е невъзможно да се заобиколи, са физическите размери на чипа. Максималната площ на кристала не трябва да надвишава 10 кв.мм.

Самата Google не се занимава с производството на микросхеми и за реализиране на проекта ще разчита на партньори. На първо място това са ИТ компаниите eFabless и Antmicro, както и редица висши учебни заведения, вкл. Калифорнийския университет в Санта Крус (САЩ), Калифорнийския университет в Сан Диего и Американския университет в Кайро (Египет).

Друг партньор на Google ще бъде пряко отговорен за производството на чиповете – това е американската компания SkyWater Technology, която през 1991 г. бе погълната от Cypress Semiconductor, но през 2017 г. се отдели от него. SkyWater разработва технология за създаване на монолитни 3D чипове (3DSoC).

Google и партньорите планират да започнат производство на първите чипове през ноември 2020 г., без да уточняват размера на партидата. Втората партида ще бъде пусната в началото на 2021 г., но Google не разкрива точната дата.

Засега проектът е в експериментален етап. За да ускорят темпото, Google и SkyWater направиха безпрецедентна стъпка и за първи път в историята пуснаха напълно отворен и безплатен пакет от правила за проектиране (PDK), който включва всички технически спецификации на процеса и други данни, необходими за разработване на микросхемите, и принципно струва доста пари.

Antmicro, един от партньорите на Google в този проект, подчертава, че това е наистина първият отворен и безплатен PDK в света. Целият проект, според компанията, значително намалява разходите за разработка и производство на чипове.

Коментари по темата: „Стартира проект за безплатно производство на чипове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И веднага идва въпросът гъзгелчетата от какво ще печелят??

    Също, да попитам за технологията? Дали ще е нещо по-малко от 65nm?

  2. Anonymous

    Да си сложат вътре тяхната технология за следене и бекдор

  3. Anonymous

    free 20г pent3

Коментар