И носимите устройства ще известяват за COVID-19

Носими джаджи като смарт часовници и гривни ще алармират за опасността от коронавирус
(снимка: CC0 Public Domain)

Експерти разработват нова спецификация на Bluetooth, благодарение на която носимите устройства ще могат да участват в съществуващите системи за известяване за коронавирус, базирани на смартфони с безжичната технология.

Специалната работна Bluetooth група SIG заяви, че вече подготвя стандартизирането на Bluetooth-базирана система за известяване при контакт със заразени с коронавирус (СИИК). Тя е създадена за проследяване на потенциалните инфекции с COVID-19, включително с носими устройства като фитнес гривни, смарт часовници и др.

Включването на евтините носими устройства към СИИК се счита за решаващо за обхващане на онези групи от населението, където използването на смартфони все още е слабо. Към тях спадат, например, децата в началните училища, както и възрастните хора, които не умеят да боравят със смартфони, включително тези в старчески домове.

Очаква се първоначален проект на спецификацията да бъде пуснат за преглед през следващите няколко месеца.

Обикновено разгърнати от правителствените здравни агенции, всички публични проекти за СИИК досега са разчитали на Bluetooth технологията, вградена в смартфоните. По този начин е възможно да бъдат уведомени хората, когато са били в близък контакт с някой, който по-късно е диагностициран с COVID-19.

Смартфоните се считат за идеална основа за СИИК заради масовото си използване. Все пак експертите отдавна напомнят, че има цели групи от населението, които остават необхванати от системата.

Около 130 компании се присъединиха към новата работна група, за да стандартизират поддръжката на носими устройства, като същевременно спазват високи критерии за защита на поверителността и сигурността.

Коментар