Революционен сензор снима в пълен мрак

PAT-PD обещава заснемане на изображения във видимата зона при минимална осветеност
(снимка: SeeDevice)

Калифорнийска компания създаде революционен сензор за изображения, способен да снима в почти пълна тъмнина. Разработката вече е лицензирана на производител и скоро може да се приложи в практиката.

В смартфоните се вграждат сензори с все повече мегапиксели, но това не може да се нарече революция, а е по-скоро еволюция – впечатляващо развитие, което не променя основните принципи за създаване на светлочувствителни сензори за изображения.

Революцията в тази област тепърва предстои. Компанията SeeDevice, базирана Калифорния, е разработила изключително чувствителен CMOS сензор за изображения, който използва принципно нов подход.

Наречен PAT-PD (Photon Assisted Tunneling-Photo Detector), или тунелиращ фотодетектор, сензорът „практически елиминира изтичането на фотони”, което обещава заснемане на изображения във видимата зона при минимална осветеност. Компанията говори за „квантова чувствителност”, описвайки своята разработка.

На сайта си SeeDevice е публикувала сравнителна илюстрация на изображения, заснети при условия на осветление с интензитет 0,1 лукса (безлунна нощ) на PAT-PD сензор и на 24,2-мегапикселова DSLR камера. Вижда се как изображението от квантовия сензор ясно превъзхожда това от камерата.

Сравнение на изображения, заснети с PAT-PD и конвенционална DSLR камера
(източник: SeeDevice)

Но PAT-PD сензорите могат да се докажат не само като инструмент за обикновени снимки. Пред технологията се отваря перспектива за използване в системите за автопилот, както и в медицинската апаратура.

Новият сензор може да се настройва на зададена дължина за откриване на фотони. Например, да определя през кожата състава на кръвта в кръвоносните съдове и да установя нивата на холестерол, глюкоза или други вещества.

SeeDevice вече е дала лиценз за производство на PAT-PD на японската компания MegaChips Corporation. Това предполага, че новата технология няма да остане само в лабораторията, а скоро ще се появят реални устройства.

Коментари по темата: „Революционен сензор снима в пълен мрак”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ми и моя телефон снима през нощта като ден… чудо големо

  2. Vox

    Още малко и ще направят реален трикодера от Стар Трек 🙂 Давайте по-бързо с изобретенията.

Коментар