Печелим 7 медала в младежка олимпиада по информатика

Българските млади информатици заслужиха 7 медала от олимпиадата еJOI 2020
(снимка: Мусала Софт)

Националният отбор на България спечели 5 сребърни и 2 бронзови медала в Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2020. Така постиженията ни в надпреварата стават общо 3 златни, 14 сребърни и 5 бронзови отличия.

Тази година Европейската младежка олимпиада по информатика се проведе виртуално в Тбилиси, Грузия, която ще бъде домакин и на еJOI 2021, съобщи Красимир Манев, основател и настоящ президент на eJOI.

„Олимпиадата се проведе по един необичаен за всички начин. Това изиска съвсем друга нагласа в състезателите, които се справиха се отлично. Продължаваме да работим да стават все по-добри”, каза проф. Каталина Григорова, един от ръководителите на отборите ни тази година.

Ето и българските призьори от еJOI 2020:

  • Деян Хаджи-Манич (сребърен медал, 8 клас, МГ Варна);
  • Александър Гатев (7 клас, СМГ);
  • Велислав Гърков (бронзов медал, 8 клас, СМГ);
  • Веселин Маркович (сребърен медал, 7 клас, МГ Варна);
  • Ясен Пенчев (сребърен медал, 8 клас, ПМГ Габрово);
  • Даниел Койнов (сребърен медал, 7 клас, ППМГ Шумен);
  • Юлиян Славчев (бронзов медал, 8 клас, СМГ);
  • Михаил Банков (сребърен медал, 9 клас, МГ Плевен).

Ръководители на отборите са – проф. Каталина Григорова (Русенски университет), Илиян Йорданов (ФМИ към СУ), Юлия Димитрова (МГ Варна) и Димитър Добрев (Шуменски университет).

В четвъртото издание на Олимпиадата участваха онлайн рекордните 80 младежи от 27 държави. В рамките на два състезателни дни (4 и 5 септември) информатиците трябваше да решат общо 6 задачи. Любопитен факт е, че за първи път в надпреварата участваха Израел, Беларус и Казахстан.

Според правилата за коректно провеждане на олимпиадата, националните отбори на страните-участнички тази година трябваше да бъдат ситуирани на определено реално място, откъдето достъпват състезателната платформа. Домакини на българския национален отбор бяха Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”  и Школа „А&Б”, Шумен.

Коментари по темата: „Печелим 7 медала в младежка олимпиада по информатика”

добавете коментар...

  1. Петя

    Майка съм на две деца. Нашите олимпийци и нашата гордост са все още деца и нямат житейската мъдрост и опит. Наистина в България е много е жестоко.

    Познавам момчето златен медалист останал в България и неговата жестока трагедия разбит живот не му беше написано името, но въпреки това цензурата в България си действа.

    Как да научим и опазим децата на България, ако крием от тях неудобната истина и слагаме розови очила да гледаме изкривено реалността на тази покварена бизнес среда в България?

  2. Anonymous

    Да, уязвими са и е много важна средата в която ще продължат да живеят.

    Все още са в детстка и юношеска възраст млади, чисти и невинни и не са минали през жестоките уроци на живота и мръсния бизнес и покварата в България.

    Успех им желая в чужбина!

  3. Мунчо

    Боже, колко мъка има на този свят! Трябва да защитим олимпийците ни по програмиране, защото те са неориентирани, неадекватни и наивни, като не успяват да си намерят работа!

  4. Anonymous

    Евала!

    Въпреки тоталното неглижиране на образованието от страна на държавата, има учители, деца и техните родители, които не се отказват!

Коментар