Котките са по-глупави от птиците

Котките, едни от най-обичаните домашни животни, се оказват по-глупави от птиците, според научни експерименти. 

За разлика от папагалите, например, те не осъзнават причинно-следствените връзки между физически обекти, разкрива изследване, публикувано в списание Animal Cognition.

На котките е предлагано лакомство, завързано към единия край на късо въженце. За да стигнат храната, котките е трябвало да се досетят да издърпат въжето.

Почти всички 15 участници в експеримента – от порода Felis catus – са преминали бързо и с лекота първия етап на теста, когато е имало само едно въже с привързана към него храна.

На втория етап обаче, пред котките били поставени две въжета, едно с храна, а другото – без храна. Многобройните опити показали, че котетата избират случайно коя връв да придърпат.

И накрая, изследователите кръстосали въжетата. Само една от котките постоянно избирала невярното въженце, а действията на останалите 14 отново имали случаен характер.

Учените стигат до заключението, че котките от породата Felis catus не са в състояние да установят причинно-следствена връзка между физически обекти. Интересен факт е, че малките деца и гълъбите също на осъзнават тази връзка.

Наскоро изследователи установиха, че интелектът на враните е сравним с този на маймуните. Серия от тестове са доказали, че птиците разбират от тегло и геометрични форми.

Коментари по темата: „Котките са по-глупави от птиците”

добавете коментар...

  1. Кирил Методиев

    Еволюционистите казват, че маймуните и хората имат общ произход, затова маймуните били много интелигентни. Какво да кажем тогава за враните? И те ли са произлезли от общ маймуноподобен предшественик?

Коментар