Спортистите слагат джаджи за физическо дистанциране

Bump издава звуков сигнал, когато потребителите са твърде близо един до друг
(снимка: Tharsus)

Персоналът и спортистите, които ще участват в неделния Лондонски маратон, ще трябва да носят на врата си специални джаджи, отговарящи за физическата им дистанция.

Устройството Bump, което издава звуков сигнал, когато потребителят е твърде близо до други потребители, ще бъде носено от 100-те елитни състезатели и 500-те координатори на събитието, съобщи BBC.

Състезанието, 19 обиколки в затворен кръг в парка Сейнт Джеймс, ще е първият голям маратон след бума на пандемията Covid-19, казват организаторите.

Все пак устройството, разработено от Tharsus, не трябва да се носи по време на самото състезание, като състезателите ще свалят джаджите непосредствено на стартовата линия.

Bump използва радиочестотна технология, позволяваща на организаторите да проследят кога спортистите и служителите са на определено разстояние един от друг. Ако пък някой даде положителен тест за коронавирус през следващите две седмици, ще бъдат уведомени тези, които са били в непосредствена близост до него.

„Събитието от този уикенд е кулминацията на месеци планиране около това как да се осигури физически дистанциран маратон в Лондон през 2020 г., който да е безопасен за всички участници и заинтересовани страни”, каза директорът Хю Брашър.

„Тази технология изигра важна роля, като даде на нашите спортисти и вътрешни отбори допълнителна увереност, за да се ангажират със събитието безопасно”, допълни той.

Коментар