Критичен отзив в интернет коства арест на неговия автор

Критикуването в интернет може да причини сериозни неприятности в Тайланд
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски гражданин в Тайланд, който е бил арестуван заради написването на отрицателен отзив за местен хотел, ще избегне затвор, след като се съгласи да оттегли критичното си ревю.

Уесли Барнс публикувал няколко отзива, за които се твърди, че обвиняват Sea View Resort в „съвременно робство”, съобщи BBC. Впоследствие той е задържан и обвинен съгласно строгите закони на Тайланд за клевета.

Тайландската полиция заяви, че Барнс и курортът са успели да постигнат споразумение, което включва извинение към хотела и към туристическите власти в Тайланд. Мъжът е задължен също така да изпрати изявление до чуждестранни медийни организации, които преди това са писали за ареста му.

В него Барнс трябва да заяви, че се извинява за своите „многократни неверни твърдения, направени с цел злонамерено опетняване на Sea View Ресорт. Длъжен е също така да каже, че е написал ревюто „от гняв и злоба”. В изявлението на Барнс се казва, че той съжалява за действията си и че „хотелът ми прости и се съгласи да оттегли жалбата”.

Полковник Кити Малееуан, началник на полицейския участък в Ко Чанг – островът, където се намира курортът – обяви пред агенция Франс прес, че двете страни са се срещнали по време на сесия за медиация, контролирана от полицията. Хотелът е заявил, че ще оттегли обвинението си срещу Барнс, ако той спази всички тези условия.

На всичкото отгоре Барнс ще трябва да предостави и „обяснение до американското посолство”, каза Франс прес.

При отказ да излезе с горните изявления Барнс можеше да получи до две години затвор. Преди срещата за медиация американецът коментира пред агенция Ройтерс, че иска да „прекрати това дело веднъж завинаги”.

Барнс, който работи в Тайланд, е бил отседнал в Sea View Resort по-рано тази година. Твърди се, че той е влязъл в спор с персонала заради това, че искал да внесе собствена бутилка алкохол, докато се храни в ресторанта.

В изявление на хотела се казва, че той е „причинил суматоха” и е отказал да плати такса корк, която в крайна сметка е била отменена, когато мениджърът се намесил. След като напуснал ресторанта и курорта, Барнс публикувал няколко отрицателни отзива за мястото, след което хотелът решил да го съди за клевета.

Коментари по темата: „Критичен отзив в интернет коства арест на неговия автор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    такса корк – 100 удара с пръчка

Коментар