Тайланд забранява вноса на електронни отпадъци

Е-боклуците включват всякакви устройства, които съдържат редица ценни метали, но често в тях има опасни и замърсяващи вещества

През следващите шест месеца Тайланд ще забрани вноса на 432 вида електронни отпадъци. Този вид боклуци включват всякакви устройства с електрически кабел или батерия – те могат да се рециклират и съдържат редица ценни метали, но често в състава им има опасни и замърсяващи вещества като олово, живак и кадмий.

Тайланд се оказа затруднена да се справи с препълнените депа с е-отпадъци, след като Китай забрани вноса на е-боклуци миналата година. Оттогава страните от Югоизточна Азия – такива като Хонг Конг, Тайланд и Виетнам – станаха площадки за е-боклука на „развития” свят, пише GreenTech.bg.

Докато Хонг Конг реши да разширява депата си и изгражда съоръжения за рециклиране, Виетнам прекрати издаването на нови лицензи за внос на е-отпадъци. От май насам поредица от проверки из фабрики, които незаконно са внасяли и обработвали чужди електронни отпадъци, накараха тайландското правителство най-накрая да реши да забрани е-боклука.

432 вида електронни отпадъци ще бъдат забранени в рамките на 6 месеца, според източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Разрешен ще остане вносът за някои видове стоки, които имат възможност за поправка и използване „втора употреба”.

Алуминият, медта и стоманата трябва да бъдат отделени и почистени в страните на произход, преди да бъдат експедирани в Тайланд за промишлена употреба. Пластмасите, от друга страна, не са добре дошли.

Страната планира да забрани вноса на пластмасови отпадъци през следващите две години. Освен това Тайланд се опитва да намали количеството пластмаса в употреба и обмисля въвеждане на такса за найлоновите пликчета и забрана за използването на пластмаса в туристически дестинации, правителствени агенции и предприятия.

Коментар