Кодиране на живо може да приземи академичното обучение

Писането на код във виртуални студиа привлича хиляди почитатели на програмирането
(снимка: CC0 Public Domain)

Писането на код на живо в онлайн „телевизионни” канали се оказва ценно средство за обучение и развитие на начинаещи и напреднали софтуерни разработчици. Курсове по програмиране на различни езици и платформи, реализирани във виртуални „студиа” като Twitch, привличат хиляди запалени почитатели на програмирането.

Този вид обучение дори може да бъде партньор на академичното ИТ образование. Докато университетските лекции са по-скоро теоретични и формират базисните знания в софтуерното инженерство, предаванията с писане на код на живо демонстрират конкретни задачи, „земни” казуси и добри практики.

Един от най-успешните примери за подобно онлайн обучение са виртуалните сесии на Джефри Фриц – специалист в .NET технологиите и програмните инструменти на Microsoft, който от известно време води рубриката „The Live Coders” в Twitch. Той бе и лектор на виртуалната конференция DevReach 2020, организирана тази седмица от Progress.

Фриц е любимец на общността на софтуерните разработчици заради ясните, понятни обяснения, които дава, докато показно пише код – на живо, в реално време, в Twitch канала си. Рожба на майка – детска учителка и баща – системен администратор, Фриц е поддръжник на разбирането, че всичко за дадена технология трябва да бъде обяснявано достъпно дори за незапознатите, разбираемо, леко. Това и прави той в канала „The Live Coders”.

Заради уменията му да обяснява, феновете го наричат „Code Daddy”. От известно време той дори кани други известни колеги-софтуеристи в предаванията си на живо, които да покажат тънкости в създаването на код. Над 170 „стриймъра” гостуват на лекциите му.

Проектът възниква спонтанно. Бидейки добър специалист в технологиите на Microsoft, една ноемврийска утрин през 2017 г. Джефри Фриц разглежда графика си за презентации и лекции за предстоящите 6 месеца, когато почти се отчайва – мероприятията са едно след друго и той едва смогва. Тогава негова приятелка на шега предлага да проведе една от лекциите си виртуално. Запознава го с платформата Twitch.

Освен, че му спестява ходенето до залата за презентации, тази сесия показва на Фриц, че общуването с програмисти онлайн е много по-приятно, много по-интерактивно, по-живо, забавно дори. Така се заражда идеята за канала за кодиране на живо.

Сред хората, които днес влизат да слушат живите предавания на Джефри, има голям брой студенти, дори ученици. Затова той вече обмисля сериозна, добре подредена и структурирана образователна програма, която да започне да провежда в „The Live Coders”. Убеден е, че това е ценно за всички софтуеристи, които искат да развиват уменията си и да напредват в кариерата. Практическите занятия могат да надграждат и допълват знанието, което студентите добиват в университета.

От своя страна, софтуерните фирми имат интерес да подкрепят подобни виртуални образователни занятия, смята Фриц. Самият той се ползва с подкрепата на Microsoft. За своите стрийминг лекции е оборудвал цяло ТВ студио с висококачествена камера, два прожектора, пет дисплея, зелен фон зад стола си и професионален микрофон на специална стойка, който да изолира тракането на клавиатурата.

Курсовете са напълно сериозни, макар да преминават под знака на шеги и приятелски чат. „Това може да бъде отлична комбинация с университетското обучение”, казва Фриц.

Способността на зрелищния лектор да води живи предавания за подобна материя – създаването на софтуер – се оказа ценна за провеждането на конференцията DevReach 2020. Традиционно тя се организира в София. Тази година обаче заради ограниченията в движението, форумът се състоя изцяло онлайн. Намесата на „Code Daddy” помогна форумът да премине гладко в петте си дена на „живо писане на код”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар