Как лесно да създадем резервно копие в Android

Бекъпът на данните в Android е максимално улеснен и силно препоръчителен
(снимка: CC0 Public Domain)

Загубата на данни от смартфона е често срещано явление, затова създаването на резервно копие е силно препоръчително. Ето как може да стане това в Android устройствата.

Много Android смартфони поддържат две услуги за резервно копиране. Докато в iOS на Apple това е само iCloud, при Android са налични Google Drive и собствено облачно хранилище на производителя на устройството.

Немалко потребителите избират вграденото решение, заради по-дълбоката интеграция с фърмуера и автоматичната му работа. Но услугата на Google e предпочитана от други, заради големия обем на хранилището в облака и интеграцията с останалите Google услуги, която води до икономия на сторидж пространство.

Създаване на резервно копие в Android

Google Drive работи просто и автоматизирано. Ето как:

  • Свалете приложението Google One и се идентифицирайте;
  • От начална страница отидете на „Настройване на резервни копия на данните”;
  • Изберете данните, които искате да добавите в резервното копие;
  • Натиснете „Създаване на резервно копие сега”.

Това действие ще доведе до съхранение на резервно копие с избраните данни – само снимки и видео, мултимедийни съобщения и въобще данни, съхранявани в паметта на устройството. Даже ако изберете съхранение на всички данни, размерът на резервното копие няма да превишава 2GB, при  положение, че безплатното облачно хранилище в Google Drive, на базата на което работи Google One, е 15GB. За удобство и икономия на място всяко ново резервно копие заменя предишното.

Възстановяване на данни в Android

Възстановяването на резервно копие се извършва също толкова лесно:

  • Задайте от настройките „Нулиране на устройството” и изчакайте да завърши рестартирането. Когато Android ви предложи да извърши първоначална настройка, идентифицирайте се със своя акаунт в Google;
  • Изберете параметри за възстановяване на данните от резервно копие;
  • Изчакайте, докато копието се инсталира на устройството и това е всичко.

Заради дълбоката интеграция с останалите Google услуги, приложението Google One позволява да се съхраняват резервно само ключовите приложения, в резултат на което се пести облачно пространство.

Коментар