IBM и AMD премахват бариера пред хибридния облак

Конфиденциалните изчисления ще ускорят възприемането на хибридни облачни решения
(снимка: IBM)

IBM и AMD обявиха дългосрочен договор за съвместни разработки, с цел вдигане на нивото и разширяване на предложенията за сигурност и изкуствен интелект (ИИ) на двете компании.

Споразумението ще се базира на софтуер с отворен код, отворени стандарти и отворени системни архитектури за придвижване на „конфиденциалните изчисления” (Confidential Computing) в хибридни облачни среди и поддръжка на широка гама ускорители за високопроизводителни изчислителни среди (HPC), както и важни за бизнеса възможности като виртуализация и криптиране.

За много компании защитата на „силно чувствителните” данни все още остава предизвикателство: киберсигурността в момента е най-голямата преграда за приемане, както и върховият критерий за избор на облачни доставчици, според данни на Института за бизнес стойности на IBM.

Анализ на Gartner сочи, че конфиденциалните изчислителни среди потенциално премахват последната останала бариера пред възприемането на хибридните облачни решения за строго регулирани бизнеси или организации, които се притесняват от достъпа на неоторизирани трети страни към данните, използвани в публичния облак.

Confidential Computing е задвижвана от хардуера технология, която позволява на данните, свързани с работеща виртуална машина (VM), да бъдат криптирани, включително по време на обработката на задачите. Тази способност помага да се предотврати достъпа на атакуващи, или злонамерени лица до конфиденциална информация, дори в случай на пробив.

Конфиденциалните изчисления отключват нови възможности за възприемане на хибридни облачни решения от корпорациите, особено в регулирани браншове като финанси, здравеопазване и застрахователна дейност.

Коментар