Huawei патентова смартфон с термометър

Инфрачервеният сензор за температура ще се добавя в модула на задната леща
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус направи особено актуални устройствата за мигновено измерване на температурата на човешкото тяло. Нещо повече, подобна функция очевидно ще стане стандартна и за смартфоните.

Huawei вече е патентовал смартфон с възможност за измерване на телесната температура. Патентът е наречен „Мобилен телефон с графичен потребителски интерфейс за измерване на температурата и показване на резултатите”, съобщи китайският източник My Drives.

Описанието на патента гласи, че „след сканиране на човешко тяло или обект с камерата на мобилен телефон или таблет, в центъра на главния интерфейс се показва информация за измерената температура на човешко тяло или обект”.

По-рано, през юни т.г. брандът Honor, който наскоро Huawei продаде, пусна на пазара смартфона Play4 Pro с патентования чипсет SoC Kirin 990 и бързо зареждане 40W, но основният акцент бе функцията за измерване на температурата с помощта на специален IR сензор.

За измерване на температурата Honor Play4 Pro трябва да се насочи към челото на човека и след това да се докосне иконата на съответното приложение. Телефонът показва температурата на повърхността на човешкото тяло, която може да е сигнал за наличие на треска, причинена от коронавирус.

Принципно, IR сензорът се добавя към модула на задната леща и определя температурата на измервания обект чрез получаване на инфрачервена енергия. Сензорът може да измерва температурата на човешкото тяло, както и на вряща вода, горещ чай, климатик и отопление. Температурата се измерва в диапазона от -20 до 100°C, а точността е 0,1°C.

В допълнение, моделът Huawei Mate 40 RS Porsche Design Collection Edition също включва функция за измерване на температурата, която беше приложена при проверка на сигурността на входа по време на премиерата на флагманския смартфон Mate 40 в Шанхай.

Коментари по темата: „Huawei патентова смартфон с термометър”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Клизма следващото иновативно приложение към смартфона.

  2. Anonymous

    Браво на Huawei, много добра идея!

Коментар