Могат ли смарт часовниците да изместят класическите?

Смарт часовниците са по-обемисти, защото трябва да се съобразят с технологиите

Умните часовници са по-популярни от всякога. Те вече са масови, благодарение на свързаността и удобството, които предлагат. Повечето смарт часовници в наши дни се използват като фитнес тракери. Много от тях имат GPS функции и са подходящи за трекинг и джогинг. Този ръст на популярността им обаче кара хората да поставят под въпрос съдбата на традиционния кварцов часовник. Ще успеят ли смарт часовниците да победят кварцовите? Или вече с го направили?

Със сигурност положението не е много цветущо за традиционния аналогов часовник. Можете да си купите страхотен интелигентен часовник за по-малко пари от традиционен часовник. Дори такива като Tag Heuer и други швейцарски компании вече се поддават на натиска и пускат свои собствени серии интелигентни часовници.

И така, обречен ли е на гибел традиционният часовник? Или ще може да продължи да съществува съвместно със смарт часовника?

Традиционните часовници са удобни

Часовниците са направени с цел удобство. Хората се уморили да вадят постоянно джобен часовник и да проверяват колко е часът и така бил изобретен ръчният часовник.

Интелигентните часовници изискват взаимодействие с потребителя чрез докосване на дисплея. Правите това, за да ги активирате. Или трябва да размърдате китката си, за да може сензорът за движение да включи екрана вместо вас. С класическия часовник това не е проблем. Само го поглеждате.

Основна разлика, която поддържа ръчния часовник популярен, е фактът, че не се нуждае от зареждане. Умният часовник ще работи най-много до 10 дни след зареждането. Смарт часовниците се сдвояват със смартфони и те също се нуждаят от зареждане поне веднъж на ден. Ако връзката между двете се загуби, много от функционалностите също спират.

Вечен стил

Представете си, че сте в стая с двама души – единият е с Apple Watch, а другият с Rolex. С кого искате да говорите повече? Най-вероятно ще се интересувате повече от този, който носи Rolex.

Традиционните часовници имат задълбочени детайли и характерен финиш, те излъчват стил

Умните часовници обикновено не се сравняват, когато става въпрос за стил. Те са обемисти, защото трябва да се съобразят с технологиите. Можете да промените каишката или да персонализирате дисплея си, но традиционните часовници имат задълбочени детайли и характерен финиш. Погледнете всеки швейцарски часовник. Той излъчва стил.

Красотата е в простотата

Ако имате късмета да притежавате часовник Emporio Armani или Hugo Boss, ще разберете колко красива е простата функционалност. Така че вашият интелигентен часовник може никога да не губи точност, но ще изисква редовно зареждане.

Да, механичният часовник също се нуждае от навиване, когато не го носите, но това изобщо не отнема време и трае много по-кратко.

И така, какъв е отговорът?

Ако търсим окончателен отговор в дебата дали интелигентните часовници ще заместят традиционните часовници, отговорът е, че няма.

И традиционният часовник, и умният часовник са тук, за да останат. Всичко това означава за вас, купувача, че имате лукса да избирате.

Погрешно е да се сравняват двете устройства. Основната функция на интелигентния часовник всъщност не е да определя времето. Така както основната функция на смартфона не е да извършва повиквания. Функцията на механичния часовник за някои е свързана със стила. Безспорно е, че той излъчва изтънченост и стил до степен, до която пазарът на интелигентни часовници все още не е успял да достигне. Въпросът е, че се сравняват ябълките с портокалите.

Нека отделим малко време и на хибридите, рожбата на традиционния и смарт часовника. Марки като Tag Heuer и Frédérique Constant се опитваха да произведат такива устройства. Те имат целия стил на традиционен часовник и функционалността на интелигентния часовник. За съжаление интелигентните функции не са толкова умни, колкото потребителите биха искали да бъдат. Стилът се влияе от наличието на технологии. Струваше си да се опита, но реалността е малко разочароваща. Появата на интелигентни часовници обаче показва, че традиционните производители не могат да почиват на лаврите си – те са принудени да подобрят играта и да възприемат технологиите.

Основната функция на интелигентния часовник всъщност не е да определя времето

Но все още интелигентните часовници не са нарушили изцяло традиционния пазар на часовници. Традиционните часовници са тук и ще бъдат още дълго време. Умните часовници ще продължат да напредват. И двата имат достойно място в този свят.

Обобщение

Всеки тип часовник има различна цел. Може дори да притежавате по един от всеки. Умните часовници са предназначени да бъдат продължение на това, което сте, но често не съвпадат с това, което носите.

Умните часовници няма да унищожат традиционния пазар на часовници. Това, което всъщност се случва, е създаването на нов пазар. Желанията на този пазар изискват свързаност и иновации. Може би цялостното решение е да се постигнат по-големи постижения в хибридните модели.

Коментари по темата: „Могат ли смарт часовниците да изместят класическите?”

добавете коментар...

 1. :o)

  Напълно съм съгласен – всичко което видиш в един негърски клип :
  ТЧасовници , бижута, ланци, лъскави скъпи спортни коли , златни зъбки , татуировки на лицето
  са гадни цигански неща символ на хипер комплексарщина и опит да покажем колко сме
  по-по-най от обикновения плебей който да цъка с език и да вика
  “въййй тьез колку пари имат, бахтиии”

  Един среден клас часовник за няколкостотин лева върши същата работа като най-скъпия часовник на света – всичко друго е комплекси на хипер ниво.

  А колкото до вечния малоумен въпрос за смарт часовниците – поредния ПРОВАЛ на нещо,
  което не може да даде достатъчно смисъл на съществуването си и ще умре като 3D.

 2. (c:

  don галфон, с г^з разпран от слон

  Аз сравних собствениците на ланци и скъпи часовници, не самите ланци и часовници.

  Но, определено такива лъскавки боклученца не могат да ме впечатлят. Нито те, нито собствениците им.

  А, жалки лакеи като теб, гледащи гладни през оградите, с жалките си мечти да са лични к*рви на богатите, сте ми изключително смешни

 3. don

  ”(c:” да сравняваш скъп часовник с ланец е меко казано смешно.. със сигурност скъпите часовници не са за цървул като тебе.

 4. (c:

  През 15-ти век правенето на часовници е било изключително сложно и трудоемко, изисквало е изключителни умения на всяка стъпка – от създаването на фините компоненти за часовника, до самото му сглобяване; да не говорим за проектирането.

  Затова през 15-ти век един часовник е струвал колкото една прилично голяма къща.

  През 20-ти век, обаче, индустриалното развитие и технологиите за изработка на лабораторни прибори достига такива нива, че класическият механичен часовник е по-скоро грубоват, примитивен инструмент.

  Вече няма никаква причина и основание един механичен часовник да струва по 20,000+, какво остава за стотиците хиляди … 90% е името на производителя и “подразбиращия се висок обществен статус” на притежателя.

  Но, това по нищо не се различава от циганията със златните ланци, единствено са “по-дискретни”, р’ъйш’и … само са по-дискретни и уж по-стилни. Но, в крайна сметка, са израз на статус и заможност за простоватите и посредствени “бизнесмени”, които по един или друг начин – най-вече по другия начин – са изкарали едни пари …

Коментар