Опровергаха лъжа за смарт-часовниците

Умните часовници и пръстени не могат да измерват самостоятелно кръвна захар
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде бюлетин за безопасност, който уведомява потребителите, пациентите и здравните специалисти, че агенцията не е разрешила, одобрила или сертифицирала смарт-часовник или смарт-пръстен за измерване или оценка на нивата на кръвната захар.

Нито един основен производител на носими устройства няма смарт-часовник или пръстен, който в момента може да измерва неинвазивно нивата на кръвната захар. Това, което Apple Watch, Fitbit, Samsung или Oura Ring могат да направят, е да се интегрират с одобрен от FDA непрекъснат монитор за глюкоза (CGM) – устройство за носене, което използва игли за вземане на кръвна проба за тестване.

Когато е сдвоен със смарт-часовник или смартфон, CGM позволява на потребителите да проследяват данни и да събират статистики. Пример за такова CGM устройство е Dexcom G7, отбелязва The Verge.

Предупреждението на FDA се отнася предимно до производителите на напълно измамни устройства, които правят необосновани твърдения. Някои безскрупулни производители на умни пръстени и часовници твърдят, че техните устройства могат да измерват неинвазивно нивата на кръвната захар.

Тези устройства се продават на платформи за онлайн търговия, уебсайтове на производители и чрез кампании за групово финансиране. FDA насърчава потребителите да съобщават за такива оферти чрез онлайн формуляра за доброволни доклади на MedWatch.

Моментът на официалното предупреждение за безопасност от FDA не е случаен, като се има предвид повишеният интерес към неинвазивното проследяване на кръвната захар. Според редица публикации, таен екип на Apple работи върху тази технология в продължение на десет години. Подобни изследвания извършва и Samsung.

В медиите се появиха подвеждащи заглавия, които внушават, че носимите устройства на известни марки вече могат да измерват нивата на кръвната захар. Но това не променя факта, че въпреки обещаващия напредък, все още няма неинвазивно устройство за измерване на кръвната захар, което може да се използва в здравни заведения, да не говорим индивидуално от потребителите.

Фалшива информация е твърдението, че дадено носимо устройство е одобрено от FDA за измерване на кръвната захар. По принцип, смарт-часовниците и смарт-пръстените може да имат одобрени от FDA функции (като измерване на ЕКГ и откриване на предсърдно мъждене), но те не се считат за медицински устройства и не трябва да се третират като такива.

Коментари по темата: „Опровергаха лъжа за смарт-часовниците”

добавете коментар...

  1. Горд бял българин

    Не е ли опровергано от faktcheck не ми го хвали.

Коментар