Amazon прави най-голямата си инвестиция във ВЕИ

Обещанието за „100% възобновяема енергия” е залог за големите технологични компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията и облачните услуги Amazon обяви най-големия си проект за добив на възобновяема енергия. Компанията инвестира в европейска офшорна вятърна ферма, разположена на около 20 километра от брега на Нидерландия.

Amazon работи по проекта в рамките на консорциум, в който участват още енергийните гиганти Shell и Eneco, съобщи GreenTech.bg. Облачната компания планира да закупи над половината от общия капацитет на фермата, която по трябва да заработи на пълни обороти до 2023 г.

Очаква се ветроенергийната централа да генерира 3,3 TWh годишно. Това е достатъчно възобновяема енергия за снабдяване на повече от един милион нидерландски домакинства със зелена електроенергия.

Нарастването на инвестициите на Amazon във възобновяема енергия е чат от ангажимента на компанията за постигане на 100% захранване с възобновяема енергия до 2030 г., обявен като „залог за климата” през 2019 г. Amazon казва, че вече е на път да постигне тази цел пет години по-рано, до 2025 г.

Обещанието за „100% възобновяема енергия” е общ залог сред големите технологични компании; Google, Microsoft, Apple и Facebook също вече са се ангажирали с подобна цел.

Това означава, че всяка година хай-тек гигантите се стремят да купуват толкова енергия от възобновяеми източници, колкото са консумирали в своите съоръжения – центрове за данни и магазинна мрежа.

Макар че компании като Amazon често пъти купуват вятърна и слънчева енергия от същите електрически оператори, които захранват техните съоръжения, това не означава, че изкупуваната възобновяема енергия се използва директно за осигуряване на електричество за техните операции. По-скоро се търси ефект на компенсиране: съпоставянето на годишното потребление на електроенергия с изкупуването на възобновяема енергия.

Част от новата инвестиция на Amazon ще бъде посветена на напредъка на научните изследвания в технологиите за съхранение на енергия. Офшорната вятърна ферма в Холандия ще проучва различни нови техники за акумулиране на енергия, вкл. плаващ слънчев парк, краткосрочно съхранение с батерии, оптимално настроени турбини и производство на зелен водород.

Коментар