Градовете натежават и потъват в Земята

Сан Франциско е под двойна опасност – от потъване и от покачване на морското равнище
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите градове буквално започват да потъват под собствената си тежест, според научно изследване. Това е много опасно, тъй като в същото време изменението на климата води до повишаване на морското равнище и това може да доведе до наводнение на големи крайбрежни градове.

Изследването, публикувано в Advancing Earth and Space Science, установява, че в резултат на огромната тежест на съвременните градове, литосферата (външната обвивка на Земята) всъщност провисва под тях.

Според геолозите, Сан Франциско е спаднал с 80 милиметра откакто съществува. Проблемът е, че крайбрежният град е застрашен и от повишаването на морското равнище – до 2050 г. то ще се покачи с 300 милиметра. Бавното потъване на града под собствено му тегло сега поражда допълнителни опасения.

„Тъй като населението на света се движи непропорционално към брега, това допълнително потъване, съчетано с очакваното покачване на морското равнище, може да изостри риска от наводнения”, пишат изследователите.

Градовете са толкова силно застроени, че според учените, мегаполис като Сан Франциско тежи около 1,6 трилиона килограма. Такова огромно тегло може да доведе до промяна в нивата на разломните блокове – плаващи скални плочи, които изграждат земната повърхност.

Изследователите настояват да се използват сателитни или въздушни снимки, за да се направи по-подробен анализ на районите с опасност от наводнения. Тъй като последиците от изменението на климата стават все по-очевидни, крайбрежните градове са застрашени от изчезване. Рисковете ще нараснат, ако едновременно с това градовете потъват в Земята под собствената си тежест.

Коментари по темата: „Градовете натежават и потъват в Земята”

добавете коментар...

  1. ха

    Много драстично е да се събарят сградите. Просто на всяка една й прикачат един огромен балон с водород.

  2. Vbb

    Събарят сгради и това е

  3. Бейб

    Значи трябва да се олекотят.
    И как? AI ще направи това.

Коментар