Умното управление на трафика ще спести стотици милиарди

Управлението на трафика спестява пари и време, намалява вредните емисии
(снимка: CC0 Public Domain)

Системите за интелигентно управление на трафика ще спестят на градовете по света общо 277 млрд. долара до 2025 г., най-вече като намаляват задръстванията, прогнозира изследователската компания Juniper Research.

Очаква се нарастване с 55% на спестяванията спрямо прогнозата за 2021 г., която е на стойност 178 млрд. долара. Паралелно с това ще бъдат намалени и вредните емисии от трафика. Подобрението ще се дължи главно на подобряването на движенията по кръстовищата.

Според прогнозата на Juniper Research, над 95 процента от 277-те милиарда долара през 2025 г. ще бъдат спестени заради намаляване на задръстванията. Повече от 75% от спестяванията ще се реализират в Северна Америка и Европа – резултат от по-големия обем на трафика и по-големите инвестиции в IoT технологии.

До 2025 г., според доклада, средностатистическият шофьор ще прекарва с 33 часа по-малко в трафика всяка година, благодарение на взаимосвързани и автоматизирани светофари, особено в райони с голям трафик. Умните светофари ще управляват трафика в реално време с помощта на усъвършенстван софтуер за анализ.

Изследването твърди, че технологиите за свързване на превозните средства към други инфраструктури(V2X), използващи клетъчна свързаност, ще са от решаващо значение за подобряване на съществуващите услуги за интелигентно управление на трафика.

Juniper Research прогнозира, че свързаността V2X ще позволи на интелигентните платформи за управление на трафика да събират данни директно от превозните средства, вместо да разчитат на традиционните методи за измерване на трафика.

Анализаторите очакват и по-тясна интеграция на различните автомобилни услуги в интелигентното управление на трафика, по-специално умното паркиране. Инвестициите в тази сфера ще достигнат 1 млрд. долара до 2025 г. За сравнение, обемът на този пазар ще възлиза на 460 млн. долара през 2021 г.

Според изследователката компания, интелигентното паркиране ще се съсредоточи върху връзката между сензорите за паркиране, платформите за управление и крайните потребители.

Коментар