Игрите навлизат в процеса на подбор на кадри

Игрите разкриват много добре характера на човека – онова, което HR-ите наричат „меки умения“
(снимка: CC0 Pubic Domain)

Много хора обичат да се развличат чрез компютърни игри. Но какво би станало, ако тези игри биха могли да им осигурят нова, по-добра, по-перспективна и по-добре платена работа? Сред специалистите по подбор на човешки ресурси вече набира популярност играта като метод за оценяване на реалните умения на кандидатите. Ползата от практиката е двупосочна – хем кандидатите се представят значително по-добре, хем фирмените психолози добиват по-голяма яснота относно уменията на всеки кандидат, отколкото биха разбрали от описанията в биографиите.

Да играеш за нова работа звучи лудо. Но много компании експериментират от години с подобен подход и казват, че има многостранни ползи. Всъщност, геймифицирането на работния процес е метод, развиван от поне 20 години.

Ползи за HR мениджърите

Игрите разкриват много добре характера на човека – онова, което специалистите по човешки ресурси наричат „меки умения“. Показват се „когнитивни и поведенчески характеристики като оперативна ефективност, адаптивност, способност за работа с много задачи едновременно, внимание към детайлите, импулсивност и други“, казва екипът на Pleggiбългарска разработка на игра за подбор на кадри. Накратко, геймифицираният подход „измерва поведенческите характеристики на хората“.

Но това далеч не е всичко. С игрови занимания специалистите по подбора могат да забележат „необикновени“ кандидати. Например, ако се наемат търговци от начално ниво и в отдела по човешки ресурси валят десетки (може би стотици) автобиографии на скоро завършили студенти, задачата става трудна. Автобиографиите не дават много представа кой какво може. Неволно психологът може да отхвърли кандидати с висок потенциал. Ала ако ги помоли да играят игра, в която може да идентифицира реалните способности на младежите още в началото, най-вероятно няма да пропусне ценните хора.

Геймингът помага и за привличане на по-широка експертиза. При оценяване на кандидати въз основа на съответния им опит, психологът на фирмата може да изключи тези, които идват от друга бизнес-сфера, търсейки промяна на сектора. Ала тези хора могат да имат различен опит и да притежават ценни, „конвертитуеми“ умения и способност да се адаптират. Игрите им дават възможност да покажат действителните си компетенции и своята ловкост.

Удобство за кандидата

За кандидатстващите за работа игрите също могат да се окажат добро решение. Много хора се смущават по време на класическото интервю за работа. Притеснения от всякакво естество, чувство „като на изпит“, срамежливост и други фактори водят дотам, че подобни кандидати понякога не могат да се представят добре в професионален план, не могат да разкрият личностните и професионалните си умения. Вцепенението ги спъва. Играта, напротив, ги поставя в среда, която е приятна, отпускаща – тогава се вижда какви са реалните им черти.

Разнообразие от игри

Геймификацията на процеса на подбор на хора е различна за всеки вид компания. Например фирмите от сферата на ИТ могат да заложат на игри, в които трябва да се решат математически уравнения или направо задачи, свързани с прилагане на определен програмен език. Така се вижда кой каква логика прилага, как борави с програмните инструменти, по какъв път намира справяне с дадена ситуация.

В зависимост от сектора могат да се използват онлайн пъзели, „куестове“, всякакви типове игри. Има такива, които изискват от кандидата, например, да „навигира с кола до определена цел, като по пътя среща различни предизвикателства“. За различните индустрии и за различните позиции трябват различни набори от умения, съответно има различни игри, които да ги разкрият.

Също толкова важно е за HR специалиста да може да „чете“ какво говори поведението на играещия кандидат за неговите лични качества. Например кандидатите, които се стремят на всяка цена да завършат играта, са хора, които са силно и непримиримо устремени към постигане на поставените цели.

Време за промяна

Звучи интересно, нали? Вместо да поканиш кандидатите да подадат своите биографии с мотивационни писма и да отговорят на куп въпроси, каниш ги да играят игра.

„Всички сме уморени от стария процес на наемане, затова търсим креативни начини да намерим кандидатите за различни работните места“, казва Ан-Лий Едуардс, управител и основател на фирмата за онлайн подбор на персонал Oneinamil, цитиран от Workable.

„Започнах да експериментирам по време на процеса на интервюиране, като канех кандидатите да прекарат известно време в стая, работейки заедно, за да разгадаем мистерия или пъзел. Идеята е интервюиращият да ги наблюдава и да си води бележки за това как кандидатите работят помежду си, как се справят със ситуацията и, разбира се, дали могат да предложат решения. Подобна ситуация предполага да се наблюдават работата в екип, уменията за решаване на проблеми, интелектуалното любопитство“, казва Едуардс.

В резултат на усилията на такива като Едуардс вече има и доста фирми, които се занимават именно с разработката на игри за подбор на кадри. И те, и техните клиенти казват, че игрите отварят нова перспектива в подбора на хора. Кандидати, които са били отхвърлени според трудовата си биография, се оказват наети след оценяване чрез игровия модел и се представят много по-добре от мнозина други. Самите HR специалисти пък отчитат, че освен всичко друго, този метод им пести време.

Коментар