Парализиран футболист проходи с екзоскелет

Шон Грийнтри ходи отново, след като беше парализиран от контузия
(снимка: 9News)

27-годишен австралийски футболист, парализиран от контузия на терена, отново започна да ходи благодарение на роботизиран екзоскелет, който му помага при рехабилитацията.

Шон Грийнтрий се сблъскал с друг играч по време на мач миналата година, в резултат на което чупи три прешлена. Мъжът бил парализиран и загубил способността си да ходи. Сега обаче Грийнтрий стана първият човек в Австралия, който използва нов роботизиран екзоскелет за преодоляване на парализата, съобщи 9News.

Системата EksoNR, разработена от компанията Ekso Bionics, е предназначена да регулира походката и да подобри баланса на човека. Роботизираните компоненти на екзоскелета улесняват движението на краката, а различни настройки помагат на физиотерапевтите да научат пациентите постепенно да се поддържат, като същевременно подобряват баланса.

В допълнение, системата EksoNR предоставя биометрични данни и актуализации в реално време на персонала на рехабилитационния център. Това позволява на доставчиците на здравни услуги да наблюдават състоянието на Грийнтрий, без да е необходимо лично присъствие, а също така им помага да осигурят по-целенасочени грижи.

Роботизираният екзоскелет помага на хората да се справят с нещо повече от наранявания на гърба. Например, може да помогне на пациенти да се възстановят след инсулт или да се справят със симптомите на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон.

Коментари по темата: „Парализиран футболист проходи с екзоскелет”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “проходи” е малко пресилено. Виж, “може да се движи с помоща на екзоскелетон” е малко по-реалистичо.

Коментар