Хапче-камера открива рак на червата вместо ендоскопия

PillCam обещава да спести дискомфорта на пациентите при изследване на червата
(снимка: NHS England / PA)

Хората ще могат да проверят дали имат рак на червата, глътвайки малка капсула с миниатюрни камери, вместо да се подлагат на ендоскопия. Това е най-новото постижение на University College London Hospitals, а хапчето-камера вече е тествано с доброволци.

Камерата с размер на хапче обещава да спести на пациентите дискомфорта от сканирането на червата с камера, което се прави при сега действащата процедура – ендоскопия. Вместо това ще е достатъчно да глътнат капсулата с размер на таблетка рибено масло (около 2 см).

Шефът на Националната здравна система на Англия каза, че процедурата, известна като каспулна ендоскопия, е пример за „научно-фантастична” медицина, все по-често прилагана за подобряване на здравните грижи. Използването на капсулите с камери предполага голяма промяна в здравеопазването и извеждането му извън болниците, оставяйки пациента в комфорта на собствения му дом.

„Това, което звучи като научна фантастика, вече се превръща в реалност и докато тези малки камери преминават през тялото ви, те правят две снимки в секунда, като проверяват за признаци на рак и други състояния като болест на Крон”, коментира сър Саймън Стивънс, главен изпълнителен директор на NHS England, цитиран от The Gardian.

Първите тестове на капсулите са проведени с участието на 31 000 жени в Лондон, които са използвали хапчетата за сканиране за признаци на рак на маточната шийка. Чрез метода се преодоляват неловкостта и дискомфорта, които някои жени изпитват при цитонамазка за изследване за човешкия папилома вирус.

Като следваща стъпка 11 000 пациенти с потенциални симптоми на рак на дебелото черво ще получат възможност за поглъщане на капсула като алтернатива на стандартната ендоскопия. След като глътне капсула-камера, всеки пациент ще бъде оборудван с колан и приемник около кръста си, под дрехите, който ще събира заснетите снимки.

Преди поглъщането на хапчето обаче всеки пациент ще трябва да се прибере вкъщи и да използва лаксативи за прочистване на червата, така че камерите да могат да получат ясни изображения. Процесът отнема от пет до осем часа, а след това камерата се изхвърля от организма чрез обичайно изхождане.

Коментар