Саудитска Арабия иска да преобърне енергийния свят

Саудитска Арабия притежава огромно предимство от гледна точка на изобилното си слънце и вятъра в региона на Червено море, както и огромните площи от неизползвана земя
(снимка: CC0 Public Domain)

„Дошъл е краят на ерата на изкопаемите горива”, крещят природозащитници и еко-активисти. „Дошла е ерата на възобновяемата енергия”. Но не слушайте какво говорят активистите. Гледайте какво правят богатите и големите. Компании за дистрибуция на петрол инвестират в бизнеси с електромобили и соларни покриви. Саудитска Арабия пък строи заводи за „зелен” водород. Тя е решена да стане господар на пазара на чистото „гориво”, който се оценява на 700 милиарда долара.

Изгорелите от слънцето полета и постоянният бриз на Червено море правят северозападния край на Саудитска Арабия първокласен терен за това, което кралството се надява да превърне в глобален център за „зелен” водород. Докато правителствата и индустриите търсят по-малко замърсяващи алтернативи на въглеводородите, най-големият износител на суров петрол в света не иска да загуби лидерството си в енергийния свят, отбелязва Bloomberg.

Затова сега Саудитска Арабия се е заела да изгражда завод за 5 милиарда долара. Той ще е захранван изцяло от слънчева и вятърна енергия. Планира се да бъде сред най-големите производители на „зелен” водород в света. Това трябва да стане факт, когато бъде готов и планираният мегаполис Неом през 2025 година.

Накратко, идеята е пустиня с размерите на Белгия да се превърне в оживен мегаполис, захранван от възобновяема енергия. Задачата е поверена на Питър Териум, бившият главен изпълнителен директор на RWE AG – най-голямата енергийна компания в Германия, и поделението Innogy SE, занимаващо се с чиста енергия. Задачата му е колосална: държава, зависима от нефтодоларите, да стане цар на пазара на незамърсяващите „горива”.

„Никога не съм виждал или чувал за предизвикателство с подобно измерение”, казва Териум. „Прекарах последните две години, въртейки ума си около това как да започнем „от нулата”, и сега сме в режим на изпълнение”.

Водородът се превръща от нишов източник на енергия в голям бизнес. Само Европейският съюз е ангажирал 500 милиарда долара за увеличаване на водородната си инфраструктура. Великобритания е домакин на 10 проекта за отопление на сгради с водород. Китай въвежда автобуси с горивни клетки и други търговски превозни средства. Япония планира да използва водорода за производството на стомана.

Други също инвестират мощно във водород, след като се видя, че това е по-ефективното еко-решение за чиста енергия. И сега всички тези страни се борят за позицията на бъдещия глобален лидер. А експертите сочат Саудитска Арабия като победител в тази надпревара.

Това би трябвало да означава много потенциални клиенти за централата, наречена Helios Green Fuels. Саудитска Арабия се насочва към превръщането си в най-големия доставчик на водород в света – пазар, който според BloombergNEF може да струва 700 млрд. долара до 2050 г.

Изготвят се чертежи и се обявяват стратегии, но… все още е рано. Водородът е скъп за производство без изхвърляне на парникови газове, труден е за съхранение и е силно запалим.

„Зеленият” водород се добива чрез използване на възобновяема енергия за електролиза. Настоящите разходи за производство на килограм са малко под 5 долара, според Международната агенция за възобновяема енергия.

Саудитска Арабия обаче притежава огромно предимство от гледна точка на изобилното си слънце и вятъра в региона на Червено море, както и огромните площи от неизползвана земя. Разходите на Helios вероятно ще бъдат сред най-ниските в световен мащаб. Така ще може да се достигне до цена от 1,50 долара за килограм до 2030 г., според BNEF. В Европа, според специалистите, доста дълго производството на „зелен” водород ще остане по-скъпо.

„В никакъв случай няма да могат сами да произвеждат целия водород [на света]”, казва Териум. Но предимствата са очевидни.

Има и други предизвикателства: страната произвежда една осма от световните доставки на нефт, но в момента нейният оперативен капацитет за добив на възобновяема енергия е малък според регионалните стандарти. За реализиране на проекта за зелен водород ще са нужни, като за начало, 4 гигавата нови мощности за добив на слънчева и вятърна енергия. „Бидейки първата ВЕИ електроцентрала от гигаватов мащаб, ние ще имаме предимство в развитието на по-нататъшни иновации”, казва Териум.

Като за начало Helios ще произвежда 650 тона водород на ден чрез електролиза. Той ще се превръща в 1,2 милиона тона годишно „зелен” амоняк. Американската компания от Пенсилвания Air Products and Chemicals Inc. ще изкупува целия този амоняк, който е по-лесен за транспортиране от течния или газообразния водород, и ще го преобразува обратно във водород на мястото на доставка при клиентите.

Това не е всичко. „Няма да чакаме, докато този проект стане факт през 2025 г., за да мислим за допълнителен капацитет”, казва неговият ръководител.

Пазарът скоро ще е готов да поеме продукцията на мега-завода. Тринадесет държави по света вече имат въведени водородни стратегии, а други 11 подготвят своите, според BNEF. Германия наскоро заяви, че ще се нуждае от „огромни” количества зелен водород и се надява Саудитска Арабия да бъде неин доставчик.

„Интересът, който Саудитска Арабия има от инвеститорите, ни кара да вярваме, че има стабилна икономическа обосновка за водорода, дори при текущите цени”, каза говорител на енергийното министерство на кралството.

Едновременно с всичко това местната власт се опитва да увеличи собственото си оскъдно използване на възобновяема енергия. В момента там има под 700 мегавата мощности. Страната планира да задоволява половината от нуждите си от енергия от възобновяеми източници до 2030 г. и вече има няколко проекта в процес на изграждане или на стартова линия.

Наред с това Саудитска Арабия е една от малкото страни, които редовно изгарят суров петрол за производство на електроенергия. Силно замърсяващата практика достигна четиригодишен връх през август и критиците казват, че енергията, използвана от завода в Неом, трябва да бъде насочена към националната мрежа.

И все пак фокусът на този мега-проект си остава върху износа.

Коментари по темата: „Саудитска Арабия иска да преобърне енергийния свят”

добавете коментар...

  1. ха

    Едва ли арабите ще заложат на слънчеви панели. За техните места идеалното решение се казва концентриращи слънчеви електроцентрали. Те използват огледала, които от своя страна могат да са достатъчно здрави и са дълговечни, а високите температури не са проблем – просто може да има допълнителни приемни кули и така с едно просто насочване (което така или иначе винаги се прави) при по-силно слънце да се произвежда още повече енергия.

    Такъв вид централи са лоши за птиците, защото бъркат светлината с езеро и изгарят. Но в пустинята почти няма птици.

  2. ФофуФофу

    Фофу 22/03/2021 16:55 Ти чуваш ли се? Кой си ти?

  3. Фофу

    Фофу 22/03/2021 14:56 Някое кретенче ми взе името.

  4. Фофу

    Аз съм приятел и със саудити и с евреи и с турци. Вие имате ли такива приятели.

  5. Симо

    Смотаняк, той си знае кой

  6. Фофу

    От малоумник това е комплимент за мен.

  7. Симо

    Фъфльото е най изплющелия, много тъпо парче си…

  8. Фофу

    Симо 20/03/2021 17:16 малоумника пак заплющя малоумята си. Така е да, те тия прости араби ще вложат милиарди без да питат малумника да им даде акъл. Той разбира по-добре от тях от силни бури, пясъци, кое колко се нагрява и пр. Те такова нещо не са виждали.
    Тоя народ изплюшя тотално.

  9. Симо

    кретенчето фърфу пак се изявява кат най умен е що да нямат друго мнение хората а само квото тиквата ти схваща…
    Незнам дали Америка ще се съгласи с плана. Обаче при една силна буря тия слънчеви панели ще останат наполовина използваеми, вятъра сякаш е по надежден източник на енергия.
    Там слънцето е толкова силно че може и да прегряват тия панели

  10. Фофу

    Anonymous 19/03/2021 22:17 Не е въпроса колко судитци познавам. Просто такова надъхано изказване … ” САЩ няма да се съгласи, ще има санкции, след 4 г Тръмп се връща а той не харесва зелените технологии …”

    Дай почини, поемни дълбоко въздух няколко пъти и малко и се чуй какво говориш. Ти си мислиш, че си по-умен от всички тях дето са фрашкани с пари и мислиш че те не са помислили, проучули, проверили преди да са вложли милиарди ???????
    Та да, това ми беше мисълта, за връзката на устата с мозъка, дето обикновено липсва.

    А, че са злобни, е то няма арабин дето да не гледа лошо всичко бяло, пък и не само бяло. И да мери кога ще му резне гърлото, сега на момента или по-късно.

  11. Anonymous

    Фофу колко хора от сауди познаваш?
    Имах един приятел, само трева и водка, и пуши хаш от малък, четеше по 10пъти лекцията за да помни за изпит, иначе истински приятел, и като съм имал нужда от помощ на улицата само той ми е помагал всички други бяха плъхове, нищо че беше слаб ама смел, тва не е в България другаде беше

  12. Фофу

    Anonymous 18/03/2021 12:19 а ти какво пушиш бе брат. Изглежда качествено.

  13. Anonymous

    Няма да се случи, ще видите, САЩ няма да се съгласи, ще има санкции, след 4 г Тръмп се връща а той не харесва зелените технологии, саудитата са луди, само пушат разни неща и са си замаяни цял ден, освен това са много зли, от 10тина само 1 до двама не са злобни, това няма да се случи, не всичко става с много пари трябва и нещо друго което никои няма да им го даде

  14. ха

    “„Бидейки първата ВЕИ електроцентрала от гигаватов мащаб, ние ще имаме предимство в развитието на по-нататъшни иновации”, казва Териум.”
    В това не може да е много сигурен. Като първа голяма централа на ВЕИ електроенергия техните технологиите за производство стават автоматично и най-старите, сравнено с тези на техните бъдещи конкуренти, които ще изграждат комплексите си в бъдеще. Но то винаги трябва от някъде да се почне…

    Иначе изграждането на ВЕИ в една пустиня не носи никакви еко щети, а както разбираме е и много ефективно поради наличие на достатъчно вятър. За разлика от България, където нито вятърът е толкова гарантиран ресурс, нито пък еко щетите които нанасят мелниците са толкова малки.

    Едно добро място за добив на ВЕИ е в близост до южния полюс, където ветровете са много продължителни и силни. Технологията с производство на амоняк е наистина добра идея, защото наистина транспортирането на водород е проблемно. Може дори да очакваме амонячни течнопроводи в бъдеще да се изграждат.

  15. Фофу

    Да, за пореден път казвам, че миризливите потурняци са далновидни и ще са готови с нови технологии когато природните им ресурси намалеят. За разлика от государите от изток, който ще пукат до последно и ще плащат на троловете да реват колко замърсяващи и пр. са всички ВЕИ технологии и електрически автомобили.

Коментар